Published On: Uto, stu 3rd, 2020

Curi sve više detalja o teroristu iz Beča; strpali su ga u zatvor jer se htio boriti za ISIS, ali je pušten na uvjetnu

Uglavnom gradu Austrije sinoć se dogodio teroristički napada u kojem je poginulo najmanje petero ljudi. Među ubijenima je i jedan napadač, prema nekim saznanjima mladi Bečanin porijeklom iz Sjeverne Makedonije. U tijeku je velika policijska potraga za ostalim teroristima koji su sudjelovali u zločinu, kao i istraživanje motiva napada. Prema tvrdnjama austrijskih vlasti, riječ je o islamskom terorizmu. Pripremili smo pregled zasad poznatih činjenica i nekih teorija koje prenose austrijski i međunarodni mediji.

 

1. KAKO JE NAPAD IZGLEDAO?

Mnogo je nejasnoća po tom pitanju, a najveća je broj osoba koje su sudjelovale u napadu. Još nije demantirana informacija objavljena noćas prema kojoj je došlo do koordiniranog napada na šest lokacija. Policija je sinoć izvijestila da je u napadu sudjelovalo „nekoliko osoba naoružanih puškama“. Sigurno je da je do pucnjave došlo u blizini gradske sinagoge, ali još nije poznato da li su mete napada bile taj hrama i pripadajući uredi, koji su u to vrijeme bili zatvoreni.

Prema opisima očevidaca, napadači su oko 20 sati mecima iz strojnica, po nekim izvorima kalašnjikova, zasuli ljude u prepunim barovima i kafićima koji su htjeli iskoristiti posljednju večer prije stupanja na snagu policijskog sata uvedenog u cilju suzbijanja zaraze Covidom-19. Društvenim mrežama kruže snimke napadača koji trči ulicom te puca i viče. Na jednoj snimci se vidi kako jedna osoba ispred bara u ulici u kojoj se nalazi sinagoga pada pokošena mecima.

Policajci su u 20:09 sati ustrijelili jednog napadača koji je bio naoružan automatskom puškom, a prema nekim izvorima kod sebe je imao i više pištolja te veću količinu strjeljiva. U prvi mah policija je objavila da je na tijelu pronađen prsluk s eksplozivom, ali kasnije je objavljeno kako se radi o lažnom eksplozivu.

2. KOLIKO JE ŽRTAVA?

Prema posljednjim informacijama, poginulo je pet osoba. Među ubijenima je jedan napadače te dva muškarca i dvije žene koji su žrtve napada. U ranijim policijskim priopćenjima spominjale su se tri žrtve među prolaznicima, no informacija je ispravljena tijekom jutra, kada je objavljeno da je jedna ranjena žena u dobi između 40 i 50 godina umrla u bolnici.

Moguće je da će broj žrtava rasti, s obzirom na to da je ranjeno 17 osoba, do kojih je, prema austrijskoj agenciji APA, njih sedam bilo u kritičnom stanju. Ostalih deset je lakše ozlijeđeno. Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o ranama nanesenim vatrenim oružjem i posjekotinama.

 

3. TKO JE NAPADAČ?

Ubijeni terorist je 20-godišnjak, navodno rođen i odrastao u Beču. Obavještajnim službama poznat je kao jedan od 90 „austrijskih islamista“ koji su željeli otputovati u Siriju, javlja Reuters. Florian Klenk, urednik magazina Falter, piše da je napadač albanskog porijekla, naziva ga Kurtin S, te spominje da su njegovi roditelji iz Sjeverne Makedonije i nemaju veze s islamizmom. Policija je bila uvjerena da nije sposoban isplanirati napad u Beču, dodaje Klenk, koji tvrdi i da je napadač svoje namjere najavio na društvenim mrežama.

List Kronen Zeitung piše kako se ubijeni napadač zvao Kujtim F, te dodaje da je zbog pokušaja da se pridruži Islamskoj državi uhićen 25. travnja 2019. godine. Osuđen na 22 mjeseca zatvora, ali uvjetno je oslobođen u prosincu 2019. godine. Na društvenim mrežama pronađena je fotografija na kojoj napadač pozira s mačetom i kalašnjikovom. Kronen, koji se piše kako informacije dobiva iz Ministarstva unutranjih poslova, navodi i kako je Kujtim F nedugo prije napada u Beču položio zakletvu na vjernost vođi vojske Islamske države, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishiju.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer jutros je potvrdio da je ubijeni terorist bio simpatizer Islamske države. Danas je potvrdio i brojne druge navode iz medija, poput napadačeve dobi i porijekla, te informacije o tome da je ovaj osuđen jer se pokušao pridružiti terorističkoj Islamskoj državi. O ostalim napadačima zasad se ništa ne zna.

 

 

4. ŠTO RADI POLICIJA?

Agencija APA prenosi da je policija pretražila više kuća i stanova te da je uhitila nekoliko ljudi, no glasnogovornik policije to za sada nije potvrdio. List Kurier javlja da su dvije osobe navodno povezane s napadom uhićene u St.Poltenu, gradu zapadno od Beča. Prilikom uhićenja nisu pružili otpor policiji.

Načelnik bečke policije nije htio otkriti nikakve detalje vezane uz identitet napadača, tvrdeći da bi to moglo ugroziti istragu. Policija je zatvorila veći dio povijesnog središta grada te također obustavila javni prijevoz u starom gradu.

Policijski glasnogovornik rekao je da su u Beč pozvana pojačanja iz susjednih dijelova Austrije, te da u potrazi za ostalim napadačima sudjeluje najmanje tisuću policijskih službenika. Pregledava se oko 20 tisuća videozapisa koje su policiji poslali građani Beča, a mogli bi sadržavati detalje napada i bijega terorista s mjesta zločina.

 

5. KAKVO JE TRENUTNO STANJE U BEČU?

Mnogi prolaznici koji su se u trenutku napada našli na ulicama usredišti Beča sklonili su se u okolne kafiće i restorane, u kojima su dočekali jutro. Mediji javljaju i o većem broju ljudi koji su se sakrili u gradskom kazalištu. Građani Beča pozvani su da ne izlaze na ulice. Zatvorene su škole, mada je djeci koja nemaju kamo otići kada su roditelji na poslu omogućeno da dio dana provedu u školama. Osim policije, središte grada osigurava i 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

6. ŠTO KAŽE OSTATAK SVIJETA?

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada Austriji u ponedjeljak navečer u kojem su poginule četiri osobe, a iz cijelog svijeta stižu joj poruke potpore i suosjećanja, javljaju novinske agencije. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana napadom u centru Beča te da Njemačka izražava sućut susjednoj Austriji i da je uz nju u borbi protiv “islamističkog terorizma”.

Stravičan napad u Beču osudili su hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio napad u Beču i rekao je da je Rusija spremna pojačati protuterorističku suradnju s Austrijom. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da “Europa snažno osuđuje ovaj kukavički čin koji ne poštuje život i krši naše ljudske vrijednosti… Mi smo uz Austriju.”

 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je najoštrije osudio napad. “S ozbiljnom zabrinutošću pratio sam napad u Beču, jednom od naših sjedišta UN-a. Najoštrije osuđujem napad i ponovno potvrđujem UN-ovu solidarnost s narodom i vladom Austrije.” Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je šokiran i da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mislima s austrijskim narodom. “Ujedinjeni smo s vama u borbi protiv terora”, istaknuo je.

Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru osudio “još jedan ružan teroristički čin” u Beču dodavši da “napadi zla” moraju prestati. Oglasio se i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden koji je osudio “stravične terorističke napade”. “Svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja”, rekao je Biden.