Published On: Wed, Nov 27th, 2013

ČULJAK: Cilj HOS-a bio borba za jedinstvenu BiH (al eto malo se zaigrali…)

Dragan Čuljak, prvi svjedok Odbrane Srećka Hercega, optuženog za zločine počinjene u Dretelju, rekao je da je optuženi bio zapovjednik Centra za obuku Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u selu Hardomilje pored Ljubuškog.

Čuljak, bivši načelnik Prometnog odjela u HOS-u, kazao je da mu je poznato da je optuženi Herceg bio u HOS-u do kraja srpnja 1992. godine.

– Znam da je u četvrtom mjesecu Herceg bio u HOS-u jer sam mu tada isporučio neka vozila. Krajem srpnja je prešao u Hrvatsko vijeće obrane (HVO). Srećko Herceg je bio zapovjednik Centra za obuku u starom Hardomilju, selu pored Ljubuškog – ustvrdio je svjedok, dodavši da optuženog zna od prije rata.

Herceg je optužen, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, za zločine počinjene u Dretelju. Prema optužnici, oni su sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Edin Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Svjedok Čuljak je rekao da je cilj HOS-a bio borba za jedinstvenu BiH. Naveo je i da je ponekad dolazio u Dretelj, a da su zapovjednici Dretelja bili ”izvjesni Dida, Martinović, Sajo i Buljubašić”.

Na upit Sudskog vijeća ko je zapovjedniku HOS-a podnosio izvještaje o Dretelju, svjedok je odgovorio da je to radio izvjesni Sajo.

Čuljak je kazao da je u Dretelju vidio zatvorene osobe srpske nacionalnosti, ali da nije vidio nikakvo maltretiranje, te da je osim njih bilo i zatvorenih muslimana, kao i pripadnika HOS-a.

Prije svjedočenja Čuljka, održana je statusna konferencija uoči izvođenja dokaza odbrane, a branioci su dali i uvodnu riječ.

Iznoseći uvodnu riječ branilac Hercega Dražen Zubak je kazao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice. Naveo je i da će svjedoci Odbrane osporiti pravnu kvalifikaciju djela, te da je Herceg bio zapovjednik kasarne u Dretelju, a da će dokazati da je bio ranjen i da je iz HOS-a prešao u HVO.

Branilac optuženog Buljubašića Todor Todorović je rekao da, osim saslušanja jednog svjedoka i vještaka policijske struke, planira saslušati optuženog. Dodao je i da je došlo do neslaganja između njega i optuženog, jer Buljubašić predlaže saslušanje još nekih osoba.

Buljubašić nije došao na suđenje, ali je suđenje nastavljeno bez njega, prema ranijem rješenju Suda BiH.

Odbrana optužene Grubišić-Fejzić je kazala da će pozvati svjedoke koji će govoriti o ličnosti i karakteru optužene, njenom ponašanju u kasarni u Dretelju, te o organizaciji i drugim pripadnicima HOS-a.

Osim ovih svjedoka, odbrana je navela da planira saslušati i optuženu.

Odbrana Zelenike za sada je planirala saslušanje šest svjedoka, a Odbrana optuženog Medića osam.

– Medić nije nikoga ispitivao, ubio, izdavao naredbe, uputio na rad, nije mogao uticati na uslove u Dretelju, nikada nije položio vozački ispit – rekla je Medićeva braniteljica Emina Hasanović.

Prvi svjedoci prvooptuženog Zelenike svjedočit će 3. prosinca.

Fena