Published On: Pon, sij 5th, 2015

ČULI DA DOLAZI “BOSNA”: Raspada li se Europska unija?

Dok njemački mediji javljaju da je kancelarka Angela Merkel spremna dopustiti izlazak Grčke iz eurozone, s Otoka stiže vijest o referendumu. Premijer David Cameron je zaprijetio da će povesti kampanju o izlasku Britanije iz Europske unije.
Njemačka vlada vjeruje da će eurozona biti spremna nositi se s izlaskom Grčke ako to bude potrebno, piše tjednik Der Spiegel pozivajući se na izvore bliske njemačkoj vladi.

“Njemačka vlada drži izlazak Grčke iz eurozone gotovo neizbježnim ako oporbeni vođa Alexis Tsipras (radikalna ljevica Syriza) preuzme vladu nakon (parlamentarnih) izbora, odustane od politike proračunske štednje i ne vrati dugove zemlje”, piše njemački tjednik.

Angela Merkel i njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble promijenili su mišljenje i “sada drže podnošljivim izlazak zemlje iz monetarne unije jer je napredak u eurozoni postignut nakon kriznog summita 2012”, piše Spiegel Online.

“Rizik širenja krize ograničen je jer se smatra da su Portugal i Irska izliječeni. Osim toga, ESM (europski stabilizacijski mehanizam) snažan je mehanizam za spašavanje. Velike banke bit će zaštićene bankarskom unijom”.

Grčki parlament raspušten je i prijevremeni parlamentarni izbori najavljeni za 25. siječnja na kojima bi, prema anketama, trebala pobijediti Syriza. Alexis Tsipras želi okončati politiku stroge štednje koju su Grčkoj nametnuli međunarodni zajmodavci, “trojka” koju čine Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond u zamjenu za 240 milijarda zajma.

Cameron ne odustaje od referenduma

Premijer David Cameron istaknuo je u nedjelju kako bi volio čim ranije održati referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, prije kraja 2017. godine, a što je obećao pobijedi li na parlamentarnim izborima u svibnju.

“Referendum se treba održati prije kraja 2017. Bio bih presretan kad bismo to mogli učiniti i ranije. Čim prije budem mogao ispuniti obećanje da ću ispregovarati nove uvjete za članstvo u EU i obećanje o referendumu, to bolje”, rekao je Cameron za BBC.

Cameron je davno obećao da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku svoje zemlje u reformiranoj Europskoj uniji ako njegova konzervativna stranka pobijedi na parlamentarnim izborima u svibnju.

U slučaju da s Bruxellesom ne uspije ispregovarati reforme, Cameron “ne isključuje” nijednu mogućnost, ponovio je u nedjelju i zaprijetio da će povesti kampanju o izlasku Britanije iz Europske unije.

Traže promjenu važnih EU ugovora

Pod pritiskom javnog mnijenja i eurofoba, Cameron je krajem studenoga predstavio plan kojim želi ograničiti priljev europskih radnika u Veliku Britaniju tako što će tim ljudima ograničiti pristup socijalnim povlasticama.

Priznao je da bi za provedbu takva ograničenja trebalo mijenjati europske ugovore.

Odustao je od drugih mogućnosti kao što je uvođenje kvote za dolazak stranaca jer su se tome usprotivili europski partneri podsjetivši ga da bi time kršio temeljno pravo EU o slobodnu protoku ljudi u Europi.

Cameron, međutim, ne može biti siguran u izbornu pobjedu jer ankete daju blagu prednost laburistima. S druge strane strahuje se od još većeg uspjeha eurofobne stranke UKIP, koja je upravo na temi ograničenja imigracije izgradila svoj program i ostvarila dobar rezultat na izborima za Europski parlament u svibnju.