Published On: Pon, svi 5th, 2014

Čudo prirode: Ptice iz blizine Černobila savladale problem radijacije

U visokim dozama radijacija može imati užasne i smrtonosne posljedice na ljudi ali i životinje. No, da li se organizam može prilagoditi niskoj razini radijacije? Međunarodna skupina istraživača tvrdi u novoj studiji kako je to moguće jer su to uspjele ptice.
U studiji istraživači su analizirali dugoročne učinke niske razine radijacije na populaciju ptica blizu Černobila u Ukrajini u kojem se 1986. godine dogodila nuklearna katastrofa. Prethodne studije pokazale su da ptice iz te oblasti imaju veći postotak preživljavanja od onih koje žive blizu japanske Fukushime koja je doživjela nuklearnu katastrofu 2011. godine. Istraživači misle da je razlog taj što su ptice imale više vremena da se naviknu na radijaciju, tako da su odlučili testirati teoriju uzevši uzorke perja i krvi 13 vrsti ptica u zonama visoke i niske radijacije u blizini ukrajinskog reaktora.
Otkrili su kako ptice koje žive u području visoke radijacije imaju mnogo veći nivo glutena u krvi koji pomaže životinjama da se oslobode šetnih molekula koje se stvaraju kada radijacija dolazi u kontakt s biološkim tkivom. Gluten je povezan i sa smanjenjem genetskog oštećena ptičjih stanica. Konkretno rečeno, otkrića studije ukazuju na to da je kronična izloženost radijaciji uzrokovala adaptaciju ptica na štetne učinke radijacije koje sada normalno žive u ozračenim zonama.
 
klix.ba