Published On: Sub, kol 10th, 2019

Čudo od auto-puta u Turskoj: Projekat vrijedan 11 milijardi $

Tijekom vikenda svečano je otvoren 426 kilometara dug auto-put između Istanbula i Izmira čime će se vrijeme putovanja između ove dvije primorske metropole smanjiti za oko pet sati. Sastoji se od 384 km auto-puta i 42 km pristupnih puteva.

Mega-projekt koji povezuje najveći turski grad po broju stanovnika Istanbul, sa trećim najvećim gradom Izmirom, na egejskoj obali, skraćuje putovanje sa 8,5 sati na oko 3,5 sata.

Također, sama razdaljina je tako skraćena za oko 100 kilometara.

Zanimljivo je da turska država nije potrošila nijedan cent na projekt vrijedan 11 milijardi dolara, budući da je projekat finansiran kroz džoint-venture poduhvat po modelu Build-Operate-Transfer (BOT), uz koncesiju na nešto više od 22 godine.

Putarina je oko 46 eura, međutim, građani su izračunali da bi vožnja u jednom pravcu, duž cijelog puta, bila 119 evra, uključujući i gorivo.

Dva Turčina su riješila da isprobaju novi auto-put, a od Istanbula do Izmira im je trebalo 5 sati, a potrošili su oko 33 eura samo na gorivo. Međutim, i sam turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je rekao da je moguće preći tu dionicu za tri i po sata u normalnim vremenskim uvjetima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare