Published On: Čet, ruj 12th, 2013

ČUDAN NEKAKAV “PATRIOTIZAM”: U Sarajevu ulice po Otomanima, uskoro spomenik i Francu Ferdinandu…

BEOGRAD – Predsjednik Odbora Srpske akademije znanosti i umjetnosti za obilježavanje sto godina od Prvog svjetskog rata Dragoljub Živojinović ocijenio je da je priča o podizanju spomenika Francu Ferdinandu u Sarajevu besmislica, jer su muslimani bili najveći protivnici austrougarske okupacije BiH.

“Bošnjački faktori usmjeravaju taj čin protiv Srba, braneći predstavnika carevine protiv koje su se sami borili. Puna dva mjeseca je austrougarskom generalu Filipoviću trebao slomi otpor muslimana prilikom okupacije Bosne 1878. godine. Tukao se s muslimanima, a ne sa Srbima i Hrvatima” , rekao je Živojinović.

On je kritizirao pokušaje pojedinih zapadnih povjesničara i medija da revidiraju povijest, te da Srbe i Gavrila Principa koji je pucao na Franca Ferdinada proglase teroristima i da porede Principa s Osamom bin Ladenom, a organizaciju “Mlada Bosna” sa Al Kaidom.

“Hoće da nam proglase naciju genocidnom. Srpske žrtve u borbama njegovog naroda za slobodu najbolji su dokaz da je genocid počinjen sa suprotne strane. Stradali smo u milijunima u ratovima, ali i u vremenima mira. Bombardirani smo, uništavani materijalno, fizički i duhovno”, rekao je Živojinović za “Politiku”. 

On je dodao da je “Mlada Bosna” bila udruženje bez organizacijske strukture i financijske podške, grupa mladih nacionalista i patriota svih naroda koji su živjeli u BiH, dok se Al Kaida oslanja na pomoć niza arapskih zemalja i čvrsto je vođena s jednog mjesta.

Živojinović navodi da bi se iz zahtjeva Njemačke da se tijekom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata ne spominju imena ni pobjednika ni poraženih, moglo zaključiti da iza revizionističke kampanje stoji Njemačka.

On kaže da bi to moglo značiti i želju Njemačke da se reviziji podvrgnu i sve povijesne činjenice, uključujući i Versajski ugovor koji je potpisala Njemačka, au kojem piše da je Njemačka odgovorna za Prvi svjetski rat.

Živojinović je naveo da bi trebalo pokrenuti ozbiljnu raspravu u načelu, oslobođenu nepromišljenosti i gluposti pojedinih sugovornika, te najavio za lipanj iduće godine veliki međunarodni skup koji organizira SANU.