Published On: Mon, Jul 24th, 2017

Čubrilović: Utjecaj SDA na pravosuđe zabrinjavajući za sudbinu BiH

Čubrilović kaže da u Sarajevu nikako da prihvate realnost da ne mogu sami vladati cijelom BiH, koja je definisana kao zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te jedino kao takva može opstati. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je utjecaj SDA na Ustavni sud, Tužiteljstvo BiH  i Sud BiH zabrinjavajući za sudbinu BiH, te naglasio da političko Sarajevo mora prihvatiti da je Srpska ravnopravan entitet čiji se stavovi moraju poštivati.

“Sve za šta se navodno zalaže ta stranka ruši kroz politički uticaj na presude Ustavnog suda”, rekao je Čubrilović.

Smatra i kako je time najviše ugrožena budućnost BiH.  On je za “Glas Srpske” naveo da se od početka znalo da je optužnica Tužiteljstva  BiH protiv članova Komisije za referendum o Danu Republike Srpske bila politička i pravno neodrživa, zbog čega je Sud BiH donio jedino rješenje koje ima pravnu osnovu.

“Postupajući sudci nisu željele da se upuštaju u političke kvalifikacije”, rekao je Čubrilović, prenijele su Nezavisne novine.

Napomenuo  da je Ustavni sud BiH pod direktnim političkim uticajem stranaca i bošnjačkih stranaka, jer su trojica stranih sudaca i dvoje Bošnjaka, bivših visokih funkcionera SDA, ranije donosili odluke protiv Srpske i demokratske volje srpskog naroda.

Dnevnik.ba