Published On: Uto, stu 15th, 2016

Crnogorsko tužiteljstvo traži od Rusije saslušanje dvojice osumnjičenih za terorizam


Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal poslat će putem međunarodne pravne pomoći istražne podatke nadležnim tijelima Ruske Federacije i zatražiti saslušanje dvojice ruskih državljana protiv kojih postoji osnovana sumnja da su organizatori planiranih terorističkih napada u izbornoj noći 16. listopada, objavljeno je u utorak u Podgorici
Kako prenose podgorički mediji, sama činjenica da će Specijalno tužilaštvo, ali i ministarstvo pravosuđa posegnuti za institutom međunarodne pravne pomoći ukazuje na to da crnogorski istražni organi znaju identitet ruskih državljana i raspolažu dokazima o njihovu sudjelovanju u planiranju događaja 16. listopada na teritoriju Crne Gore, kada je trebao biti izveden napad na crnogorskog premijer Mila Đukanovića te zaposjedanje parlamenta u suradnji s oporbom u slučaju njegove izborne pobjede.
Specijalno tužiteljstvo će uskoro tražiti i izručenje više državljana Srbije jer je, u suradnji sa srbijanskim institucijama i službama, došlo do bitnih dokaza za proširenje istrage na neke osobe iz Srbije koji su bili upleteni u organizaciju i provođenje terorističkih planova u Crnoj Gori.
Crna Gora i Srbija imaju zaključen bilateralni sporazum kojim se omogućava izručenje domicilnih državljana.
Kako prenosi podgorički dnevnik Pobjeda, srpski državljanin Bratislav Dikić, kojeg Specijalno tužiteljstvo okrivljuje kao glavnog organizatora planiranih napada i tereti za kazneno djelo terorizma u pokušaju, u ponedjeljak navečer je, nakon još jednog saslušanja u Tužiteljstvu, prevezen u Klinički centar Crne Gore zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kasnije prebačen u jednu bolnicu u Crnoj Gori.
Prema procjeni zatvorskih lječnika, Dikiću je neophodan dvadesetčetvorosatni liječnički nadzor i posebne pretrage koje se mogu obaviti u Kliničkom centru Crne Gore. Dnevnik ‘Dan’, blizak crnogorskoj oporbi, spekulira u utorak da je Dikić večer prije toga u zatvoru pokušao samoubojstvo.
Dikić je uhićen na dan crnogorskih izbora, 16. listopada navečer, u akciji u kojoj je privedeno 20-tak srbijanskih državljana pod sumnjom za planiranje terorističkih napada. Šesnaest ih je zadržano u pritvoru, četvero ih je pušteno da se brane sa slobode./t.portal/