Published On: Sat, Nov 9th, 2013

Crnogorski Bošnjaci ne žele slaviti Njegoša

‘Njegoša nećemo slaviti’, poručili su iz Bošnjačke stranke Vladi Crne Gore, koja je predložila da se dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. studenoga, proglasi državnim praznikom

 

 

U Bošnjačkoj stranci (BS) smatraju nedopustivim da se ‘državnim praznikom proglašava njegov rođendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje njegovog djela (’Gorski vijenac’), u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. stoljeću u Crnoj Gori i okruženju’, piše Politika.rs.

Njegoša je i savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, pisac Andrej Nikolaidis, nazvao genocidnim pjesnikom. U obranu Njegoša, njegova lika i djela, stao je crnogorski premijer Milo Đukanović. ‘Neki mitomani i propovjednici mržnje htjeli su u Njegošu naći duhovnog oca i predvodnika. On nije bio pjesnik genocida niti inspirator zločina, nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu’, poručio je Đukanović.