Published On: Ned, kol 12th, 2018

Crni policajac otkrio kako se uspio ubaciti u KKK

Novi film Spikea Leeja “BlacKkKlansman”, koji se premijerno prikazuje danas, na obljetnicu prošlogodišnjeg sukoba bijelih suprematista i kontraprosvjednika u Charlottesvilleu, temelji se na stvarnom događaju crnog policajca koji se krajem sedamdesetih infiltrirao u Ku Klux Klan u Colorado Springsu.

The Business Insider pronašao je policajca Rona Stallwortha, danas umirovljenika, te razgovarao o njegovoj infiltraciji, odnosno stupanju u kontakt putem telefona s članovima KKK-a te kolegi, bijelom policajcu, koji je umjesto njega odlazio na sastanke.

Ideju dobio kad je vidio oglas u novinama o osnivanju ogranka

Stallworth je ispričao The Business Insideru kako je 1978. dok je radio u policiji u Colorado Springu pokrenuo istragu o KKK-u. Vidjevši oglas u novinama u kojem su se tražili novi članovi za formiranje ogranka u njegovom gradu, poslao im je poruku na adresu koju su naveli. Nakon tjedan ili dva dobio je poziv od Ken O’Della, vođe ogranka koji se želio sastati s njim.

“Tad sam rekao sebi: ‘Kvragu, što ću sad?’”, prisjetio se Stallworth koji je na licu mjesta smislio kako će uz pomoć kolege bijelca Chucka stupiti u kontakt s O’Dellom. Dalje je bilo lako dobiti informacije o tome koliko imaju članova, gdje se okupljaju, tko su, itd.

Stallworth i danas ima člansku iskaznicu KKK-a

Stallworth je čak dobio i člansku iskaznicu, koju još uvijek ima, a potpisao ju je David Duke, nacionalni šef KKK-a s kojim je također razgovarao putem telefona.

Tijekom undercover istrage koja je trajala sedam i pol mjeseci Stallworth i njegov kolega uspjeli su spriječiti tri paljenja križa, koje se u SAD-u klasificira kao čin domaćeg terorizma, prenosi Index.hr.

Također su otkrili i dva člana koja su radila u vojsci, zračnoj obrambenoj komandi NORAD na visokim pozicijama. Obavijestili su Pentagon te su oni dobili otkaze.

Prekinuli istragu kad je predložen za predsjednika ogranka

KKK je s vremenom odlučio nominirati Chucka, odnosno Stallwortha, da postane predsjednik lokalnog ogranka. Kad je to rekao svom šefu u policiji, ovaj je odgovorio: “Završi odmah istragu. Ovo je otišlo predaleko.”

“Rečeno mi je da više ne uspostavljam kontakt s Klanom, da ne odgovaram na njihove telefonske pozive i da Chuck ne ide na sastanke. Šef mi je naredio i da uništim dosje”, ispričao je Stallworth koji je sačuvao dvije bilježnice s podacima.

Do 2006. godine nikome nije pričao o istrazi

Do 2006. godine o ovome nije nikome pričao, a 2014. godine objavio je knjigu pod naslovom “Black Klansman”.

“Grupe kako što su Ku Klux Klan, neonacisti, skinheadsi, Alt-Right, zovite ih kako želite, su zapravo svi isti. Moramo biti svjesni tko su oni i zašto su takvi… Previše ljudi boji se govoriti o pitanjima rase. No mi moramo biti spremni ukazati i zauzeti se za njih”, rekao je Stallworth.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x