Published On: Čet, ožu. 30th, 2017

Crnadak pokreće stegovni postupak protiv Čolakovićeve

SARAJEVO – Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da će pokrenuti disciplinski postupak protiv veleposlanika BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković, koja je odbila njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije, proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

“Komisija koja je istraživala ovaj slučaj završila je svoj posao i predala izvješće u moj kabinet, a na temelju onog što sam vidio, očito je da je tu bilo kršenja procedura i zato će moj sljedeći potez biti pokretanje disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve. Na kraju tog postupka, vidjećemo do kakvih sankcija i posljedica će doći “, rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da je to njegova obveza, jer na taj način brani institucije – i ministra vanjskih poslova i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Želim i da spriječim pokušaje paralelizma u radu institucija BiH, jer je paralelizam vrlo opasan i može dovesti do eskalacije problema i nepovjerenja unutar BiH”, istakao je Crnadak.

Crnadak smatra da je potez Čolakovićeve, koja se oglušila o njegov zahtjev, a poslušala nelegalno naređenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pismo ministra vanjskih poslova BiH ne proslijedi Sudu u Haagu, bio vrlo nepromišljen i opasan po opće odnose u BiH, zbog čega cijeli slučaj mora imati odgovarajući epilog.

“Nadam se da u narednom periodu ovakvih ili sličnih slučajeva više neće biti. Neću dozvoliti da se bilo tko poigrava s Ministarstvom vanjskih poslova i da bilo tko, samo s jednim telefonskim pozivom, pokušava preuzeti ulogu cijele institucije, kao što je to Izetbegović pokušao prema ovom ministarstvu “, naglasio je Crnadak.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je 9. ožujka zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH. Neovlašteno ju je podnio takozvani agent BiH Sakib Softić.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer