Published On: Sri, stu 27th, 2019

Crnadak o imenovanju Mlinarević: Pokušavaju me uvući u politički sudar

Činjenica je da je po pitanju stručne spreme novog veleposlanika postojala kolizija sa onim što piše u Pravilniku.

Mene pokušavaju uvući u politički sudar u Federaciji BiH. U ovom slučaju sam se ponašao kao što radim od prvog dana – potpuno profesionalno i nepristrasno, kazao je u Danu uživo ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja veleposlanice Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martine Mlinarević zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Kako komentirate ovaj slučaj?

Mene pokušavaju uvući u politički sudar u Federaciji BiH. U ovom slučaju sam se ponašao kao što radim od prvog dana – potpuno profesionalno i nepristrasno. Ustavna nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine je da imenuje veleposlanike. Kada su oni to uradili, sva tri člana su glasala za ovo rješenje, Ministarstvo vanjskih poslova je uradilo svoj dio poslao. Veleposlanik je dobio agreman.

Mi smo postupili u skladu sa onim što je posao Ministarstva. Činjenica je da je po pitanju stručne spreme novog veleposlanika postojala kolizija sa onim što piše u Pravilniku. Mi smo o tome sačinili zabilješku koja je dostavljana Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ali to nije mogao biti razlog da mi usporavamo ili zaustavljamo Predsjedništvo u vršenju svoje ustavne obaveze. To bi bilo krivično djelo.

Istina je da je zamjenik ministra Brkić imao dileme oko toga kako će se obračunavati plaća. On ima pravo da uputi poziv inspektoratu Ministarstva pravde da izvrši određene provjere,piše N1

Kada i ako bude te inspekcije sve službe Ministarstvo vanjskih poslova BiH, uključujući i moj kabinet, bit će potpuno na raspolaganju da se izvrši uvid.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare