Published On: Fri, Jun 24th, 2016

CRNADAK: Dobro je da smo od Čovića čuli da je izigran dogovor i da se to mora popraviti

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je neophodno da se europski put BiH nastavi i da je odgovornost za to na relevantnim političkim faktorima na svim razinama vlasti u BiH koji moraju postići dogovor.

Ističući da su ranije i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Savez za promjene „bili okidač” nove energije na europskom putu BiH, te da su stavili u prvi plan europsku perspektivu RS-a i BiH, kazao je stoga da ne stoje optužbe da su oni kočničari tog puta.

– Ne mogu oni koji su uložili ogromnu energiju i volju za podnošenje zahtjeva za kandidatski status za EU i vraćanje vjere građanima u bolju budućnost ne mogu biti antieuropski. U BiH kada je dobro i kada imamo rezultate, svi dijele slavu i onda je to uspjeh svih. A kada stvari stoje, neki bi htjeli da odgovornost bude samo na jednom mjestu, a to nije moguće – rekao je Crnadak na press-konferenciji u Banjoj Luci.

U interesu svih građana u BiH, kaže, neophodno je nastaviti europski put na način da bh. zahtjev u srpnju bude prihvaćena.

Nakon što je, kako kaže, jednostrane odluke o metodologiji popisa stanovništva u BiH poljuljano povjerenje među političkim strankama na razini  BiH, smatra pozitivnim jučerašnje izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da u Predsjedništvu BiH odluke neće biti usvajanje preglasavanjem.

– Mislim da je dobro da smo od Čovića čuli da je izigran dogovor i da se stvari moraju popraviti  – dodao je šef bh.diplomacije navodeći da se i o ovom pitanju mora postići dogovor.

Uvjeren je da se mogu očekivati određeni potezi koji će vratiti ranije povjerenje, koje je bilo prije sporne odluke.

Crnadak je rekao da je važno da postoji jedinstven stav Vlade i drugih institucija RS-a o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, jer svaki parcijalni stav bi doprinio problemima.

Kaže da bi bilo dobro i da predstavnici RS-a isplate oko 30 milijunaKM poljoprivrednicima u tom entitetu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra i da naša  zemlja nema potrebu da strahuje od bilo kakvog ishoda današnjeg referenduma u Velikoj Britaniji.

– Voljeli bismo da Velika Britanija ostane u EU, ali mi radimo svoje reforme na europskom putu i sve za građane koji ovdje žive – rekao je Crnadak ističući da stoga i smatra da ne treba strahovati od rezultata referenduma./Fena/HMS/