Published On: Ned, sij 13th, 2013

CRNA GORA: Slijedeće sedmice se raspisuju izbori za novog predsjednika

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obvezan je, po zakonu, da do kraja iduće sedmice raspiše izbore za predsjednika te države. Ti predsjednički izbori bit će peti od uvođenja višestranačkog sustava u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon stjecanja neovisnosti 2006. godine
Aktualnom predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. svibnja. Prema zakonu, Krivokapić je dužan raspisati predsjedničke izbore najkasnije 120 dana prije isteka mandata aktualnom predsjedniku.
To znači da Krivokapić mora raspisati predsjedničke izbore do 20. siječnja, a od datuma raspisivanja do održavanja izbora ne može proći manje od 60 niti više od 90 dana. Krivokapić je ranije najavio da će prije raspisivanja predsjedničkih izbora obaviti konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka.
Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada je službeno najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.
Aktualni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je uvjerenje da bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima u toj državi ako ga njegova Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo kandidira na tu funkciju.
Kazao je da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Crne Gore ukoliko to bude stav DPS-a, ali je spreman i da podrži nekog drugog kandidata ako tako odredi ta partija.
U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenja da li Vujanović ima pravo na još jedan predsjednički mandat. On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila neovisna država.
Vujanović je, prema istraživanju javnog mnijenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba.
Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat. DPS je ranije saopćio da će do 25. siječnja donijeti odluku o kandidatu te stranke na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.
(FENA / em)