Published On: Ned, lis 16th, 2016

Crna Gora danas odlučuje hoće li se okrenuti prema Europi ili Rusiji


U Crnoj Gori danas se održavaju deseti izbori od uvođenja višestranačja i četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore.
Na izborima sudjeluje 17 izbornih lista, najviše od obnavljanja višestranačja u Crnoj Gori, a one se bore za 81 mjesto u Skupštini Crne Gore.
Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana, a osim parlamentarnih bit će održani i lokalni izbori i to u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.
Biračka mjesta u Crnoj Gori otvorena su od sedam sati i birači će moći da glasaju do 20 sati. U birački popis upisano je oko 529.000 građana Crne Gore, a ove godine birači će prvi put glasati pomoću elektronske opreme, javlja Dnevni avaz.
“Položaj Hrvata u Crnoj Gori je puno bolji nego što je to bio prije nekih 20 godina”, kaže Adrijan Vuksanović, nositelj liste Hrvatske građanske inicijative.
Hrvati su na ovom prostoru oplemenili Crnu Goru. Dali smo preko 70 posto kulturnog blaga Crne Gore. Njihov politički lider kaže – svi moraju izaći na izbore kako bi Hrvati imali zastupnika u crnogorskom parlamentu. Na ruku im ide i izborni zakon koji propisuje da im je za zastupnički mandat dovoljno 0,35 posto od ukupnog broja izašlih birača.
“Hrvati će i nakon ovih državnih izbora nastaviti svoj put kako bi učvrstili one jake temelje na kojima smo ponikli, kako bi i dalje na najbolji način predstavljali i svoj hrvatski puk i Crnu Goru”, kaže Vuksanović, a prenosi Dnevnik.hr.
Predizborna atmosfera je protekla u znaku poticanja podjela na “za i protiv Mila”. Premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) već 27 godina vladaju Crnom Gorom, a prvi put od sredine devedesetih godina na izbore izlaze samostalno. Sa druge strane, najveći dio opozicije nastupa okupljen u koalicije, za što analitičari smatraju da je dobro jer time “smanjuju mogućnost rasipanja glasova”.
U Crnoj Gori je na snazi izborna tišina, a lideri vlasti i opozicije na završnim konvencijama su uputili oštre poruke.
Đukanović je poručio da će nakon izbora biti stavljena točka na “anticrnogorsko djelovanje” svih u toj državi, a lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozvao aktualnog premijera da nakon izbora “mirno preda vlast”.
Dnevnik.ba

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>