Published On: Sri, ožu 6th, 2013

Crkva je spremna za crnog papu, ali svijet možda nije

U Vatikanu se okupljaju kardinali u sklopu priprema za konklave – izbor pape. Generalnu kongregaciju kardinala sazvao je i vodi kardinal Angelo Sodano, a dnevno će biti održane dvije sjednice, u 9 i 17 sati. Kardinali trebaju odlučiti o točnom datumu početka izbora pape. 
Generalna kongregacija obuhvaća sve kardinale, i one koji će glasovati, mlađe od 80 godina, i one koji su stariji, a čija će mišljenja biti saslušana. Iako ima 117 kardinala mlađih od 80, dvojica, iz Indonezije i Škotske, neće glasovati. Dakle, o izboru novog pape odlučit će 115 kardinala koji moraju dogovoriti početak konklava na kojima će među sobom odabrati nasljednika Benedikta 16. Prije prve kongregacije 142 kardinala prvo su se zajednički pomolila i zaklela na tajnost. Među njima su bila i 103 izbornika, još dvanaestorica stižu ovih dana. 
Kardinal Leonardo Sandri, za kojeg kažu da će imati velik utjecaj na izbor novoga pape, smatra da je zadobivanje povjerenja onih koji pate od “gubitka vjere” jedan od najvećih izazova Crkve. Iskusni diplomat i bivši drugi čovjek vatikanske birokracije vjeruje da se papa ne smije birati prema zemljopisnom području. Umjesto toga, kaže, važno je da bude sposoban voditi Crkvu u kriznim vremenima. Crkva je spremna za crnoga papu, ali svijet možda nije. Ono što u crkvi uvijek mora sjati jest katolička univerzalnost, bez obzira na rasu ili bilo što drugo,rekao je kardinal Leonardo Sandri.
Kongregacije će se održavati svakoga dana, a o početku konklava odlučit će se slijedećih dana. Pretpostavlja se da će kardinali ubrzati proces izbora novog poglavara kako bi on stupio na dužnost prije početka Velikog tjedna, 24. ožujka.
Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasovati dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom. Za tu priliku u Sikstinsku kapelu bit će postavljena posebna peć i dimnjak. Vjernici na Trgu svetog Petra i oko 1,2 milijarde vjernika diljem svijeta čekat će rezultat.
Listići na kojima su kardinali glasovali bit će spaljeni, a u njih se, ako papa nije izabran, dodaju kemikalije za crni, a ako je izabran za bijeli dim. Tada se oglašavaju i zvona bazilike svetog Petra.