Published On: Uto, lis 3rd, 2017

CRKVA I NAPREDAK Zašto kardinal Vinko Puljić tolerira nemoral svećenika Franje Topića i Luke Brkovića!?

Iako je HKD Napredak prije svega svjetovna institucija, njime već 28 godina upravlja skupina svećenika okupljena oko Franje Topića. Da je utjecaj katoličke Crkve na upravljanje i stanje u HKD Napredak odlučujuće, neposredno potvrđuje i pismo koje je 23. rujna 2017. „Napretkovcima“ uputio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Puljić je povod za pismo uzeo „izrazito negativne vijesti koje se mogu čuti i pročitati u posljednje vrijeme“, misleći na navode koje smo u nekoliko navrata iznijeli na Dnevnik.ba.

Napominjući da Vrhbosanska nadbiskupija nije osnivač Napretka (čemu onda pismo!?) Puljić osjeća dužnost napomenuti na načela koja trebaju vladati u ovom Društvu. Iz sadržaja pisma je pak jasno da se Puljić ne obraća baš svim Napretkovcima, nego samo onima iz rukovodstva – koji imaju veze s crkvom. Ne radi se samo o Topiću, nego i svećeniku Luki Brkoviću, uredniku Katoličkog Tjednika Josipu Vajdneru, fratru Mirku Filipoviću kao i uposlenicima KBF-a Pavlu Mijoviću i Vikici Vujici, svi u najvišim tijelima Napretka.

Puljić dakle poziva da se svi nesporazumi unutar HKD Napredak trebaju rješavati „bratski i razgovorom“ imajući na umu zajedničko dobro hrvatskog naroda. On poziva sve dobronamjerne da se suzdrže iznošenja „prljavog veša“ (hrv. rublja, op.a.) i da se ne prepucavaju u medijima.

Ovo bi imalo smisla da medijska tišina ne traje 28 punih godina! Cijeli taj period se u Napretku nakupilo toliko prljavog rublja da više nema nikakvog smisla čekati dobru volju Predsjednika Topića, a još manje predsjednika Stegovnog suda Luke Brkovića, kojemu nakupljeni „prljavi veš“ ni najmanje ne smeta. Naprotiv.

Iako suzdržano, kardinal Puljić se usuđuje napomenuti Topića da se u „svakoj kući mora poštivati kućni red, da bi kuća uopće mogla opstati… svako društvo i svaka institucija imaju svoj pravilnik, odnosno statut…“.

Ovo Puljić sigurno nije rekao Tvrtku Miloviću, koji nije član HKD Napredak, nego je rekao onima koji upravljaju kućom, a koji spomenuti Statut tako brutalno krše!

Kardinal spominje i samovolju (na koga li misli, pitamo se…) koja podriva temelje i dovodi u opasnost sam opstanak društva.

Na kraju, Puljić se poziva i na Sveto pismo, čime je nedvojbeno jasno da se obraća svojim svećenicima u Napretku, ogrezlim u nemoral: „… nitko od nas nije vječan!“

Zar je trebalo proći 28 godina pa da se Topiću skrene pažnja da nije vječan!?

Uvijeno kardinalovo pismo Napretku, do kojeg mu očito nije ni približno stalo kao do vlastitih nekretnina i pokretnina, Franjo Topić i Luka Brković su shvatili na sebi svojstven – naopak način.

HKD Napredak je tako na svom facebook profilu (rukovodeći se očito Topićevim doživljajem) zahvalio Puljiću na „obrani Napretka“ od neviđenih napada! On definitivno smatra da je vječan.

Nastupajući na jednoj sarajevskoj televiziji, Topić je optužbe na svoj račun jednostavno objasnio željom da se zauzme njegovo mjesto. Usput je pričao o automobilskoj industriji, zaradi Lionella Messija i slične besmislice.

Dalje je otišao čuvar Napretkovog morala, spomenuti predsjednik Stegovnog suda Luka Brković koji se „bivšim“ Napretkovcima u Zagrebu obratio ružnim elektronskim pismom:

„Poštovani i bivši Napretkovci!

Čini se,da ste malo precijenili svoje nadležnosti i razaslali puno krivih informacija.

Monsinjor,dr i profesor Franjo Topić uživa neupitno povjerenje i Napretkovaca i svojih kolega profesora i 3 biskupa i Nuncija i vatikanski  kongregacija i Paneuropske unije i EZE…A oni nisu ni ublehe da ne bi znali istinu ne bezočni amoralci da bi trpili to što vi podmećete. Otimanje od Središnjice ne traje 3 godine već o obnove Napretka u Zagrebu. Svršilo je kako je svršilo.

Tako će i ovaj put biti. A Vama bolju i uspješniju firmu od ove za… uz srdačan pozdrav!dL“  

 

Za one koji ne znaju, Luka Brković je proslavio nedavno 50 godina svećenićkog rada, što mu je očito nedovoljno da se nauči lijepo ophoditi prema ljudima i vjernicima. Kolege Napretkovce iz Zagreba, sve redom intelektualce, uvažene članove akademske zajednice i predane obiteljske ljude poziva da se prebace u bolju i uspješniju firmu od „ove zajebancije“.

Nakon toga im je poželio srdačan pozdrav.

Do koje mjere su Topić i Brković zaglibili u vlastiti nemoral (a moguće i kriminal s obzirom na stanje u kojem se nalazi Napredak) pokazuje i razumjevanje kardinalovog pisma. I Brković, kao i Topić, smatraju da je Puljić pismom njima dao punu podršku.

A da je svećenstvo treće životne dobi potpuno preuzelo kontrolu nad svjetovnim društvom HKD Napredak, pokazuje i Brkovićevo pozivanje na podršku tri biskupa (bezočna laž jednog svećenika), Nuncija i vatikanske konkgregacije!

Kad je to Nuncij i Vatikan dao podršku Franji Topiću!?

Brković malo laže, a malo izmišlja, što ga briga, zna da mu ništa ne može ni Napredak, ni država ni nadbiskup. Do reputacije u narodu mu ionako nije stalo.

Bitno je da Topić ima podršku Paneuropske unije! Što god to bilo.

Kardinal Vinko Puljić bio je u svom pismu dovoljno jasan. Ipak, zaboravio je da njegov dugogodišnji prijatelj Franjo Topić ima 22 milijuna razloga da njegovo kukavičko pismo shvati kako mu odgovara. I ne samo to. Pismo je dovoljno „rastezljivo“ da se njime može sprdati i Luka Brković.

To što Vinko Puljić poziva „Napretkovce da pročitaju Statut“ ustvari ne znači ništa. Topić i Brković su napunili središnju upravu svojim poslušnicima, propalim asistenticama KBF-a i drugim svećenicima, koji pitomo klimaju glavom na sve što se odvija u Napretku, bilo da se radi o učlanjenju SDA-ovaca u Napredak, nesazivanju skupština, plaćanju „hodočašća“ deklariranim ateistima po Vatikanu, ili uništenja Napretkovih institucija.

To je valjda jedina stvar koju je Luka Brković točno napisao – Topić uživa neupitno povjerenje Napretkovaca. Nakon što je istjerao iz Napretka sve što misli, ostala mu je samo neupitna podrška.

Što se tiče Napretka, on ostaje kardinalu na savjest.

Dnevnik.ba