Published On: Čet, kol 31st, 2017

ČOVJEK KOJI JE VOLIO TUĐE BANKE: ”Važne su reforme, a ne datum ulaska u EU”

Utjecaj inozemnih čimbenika na Zapadnom Balkanu je precijenjen, tvrdi bivši visoki predstavnik ”međunarodne zajednice” u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomat i navodni ”stručnjak za Balkan”, Wolfgang Petritsch.

Podsjetimo, dok je bio austrijski veleposlanik u Beogradu, do 1997. do 1999. godine, Petritsch je postavljen za Posebnog izaslanika Europske unije za Kosovo. U toj funkciji je bio i kao glavni pregovarač Europske unije na mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambouilletu u Parizu 1999. godine, koji su bili uvod za bombardiranje  SRJ od strane NATO pakta u ožujku iste godine. Između 1999. i 2002. bio je visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, gdje je iza sebe, najblaže rečeno, ostavio kaos. Poslije kratkog angažiranja na austrijskoj političkoj sceni, prelazi na funkciju austrijskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Prema njegovim riječima, ”Srbija, kao najvažnija zemlja u regiji, koketira s Rusijom, ali svoju budućnost vidi u EU”.

”Tijekom mog nedavnog posjeta Srbiji, primijetio sam da, unatoč koketiranju s Rusijom, zemlja svoju budućnost vidi u EU. Srbija je glavna zemlja u regiji, a pitanje srpsko-albanskih odnosa, a posebno odnosa s Kosovom, je odlučujuće. Austrija bi trebala uložiti više napora u tom smjeru, kao u cijeloj regiji, gdje uživa veliki ugled”, izjavio je Wolfgang Petritsch.

Prema austrijskom političaru, utjecaj ruskog faktora na Balkanu je precijenjen.

”Predsjednik Vladimir Putin ne brine za Balkan, on samo želi pokazati tvrdoglavost Europskoj uniji. Pravi cilj ruske vanjske politike je pokazati slabost EU. Dakle, Putinu se mora odgovoriti čvrsto, ali konstruktivno”, savjetuje Petritsch.

”U tom smislu, politika sankcija koju provodi SAD, ne pomaže, nego samo pogoršava situaciju. Sankcije se ne mogu otkazati bez obavljanja bilo kakvih preduvjeta, ali je zadaća diplomacije postići kompromis s tako važnim susjedom poput Rusije”, rekao je diplomat.

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je rekao kako Kosovo i Bosna i Hercegovina zaostaju za ostatkom regije, ali postoji način da se političkim metodama postigne više.

Petritsch je predvidio da Kosovo, ako ne riješi problem političkih institucija, ni za 30 godina neće biti spremno za ulazak u EU.

”Što se tiče BiH, tamo ne može biti napretka ako se ne odustane od podjele države na tri dijela”, rekao je Petritsch i

istaknuo da BiH ne funkcionira kao država, što može dovesti do uspona islamističkog terorizma.

”U ovom slučaju je nemoguće podcijeniti utjecaj Turske i Saudijske Arabije”, naglasio je austrijski diplomat, ali je dodao i kako u postocima puno više islamističkih militanata dolazi iz Belgije nego iz BiH.

I za kraj, kao što je bilo očekivano, Wolfgang Petritsch je naglasio ”kako je preduvjet za pristupanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji provedba reformi, jer je ovo pitanje važnije od točnog datuma ulaska zemalja kandidata u EU”.