Published On: Fri, May 31st, 2013

ČOVJEK KOJEM NIJE SUĐENO ZA BUGOJNO: Cikotić prodao 11,5 tona oružja Pakistanu!?

Tužilaštvo BiH započelo je istragu o nezakonitostima i nepravilnostima prilikom procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, potvrđeno je za “Dnevni avaz” u ovoj državnoj instituciji.
 
Saznajemo da je Tužilaštvo BiH istragu pokrenulo na osnovu izvještaja Istražne komisije Parlamenta BiH koja je prije deset mjeseci predala Tužilaštvu BiH obimnu dokumentaciju ukazujući na nezakonite radnje i zloupotrebe službenih ovlaštenja visokopozicioniranih članova OS i MOBiH. Bit će, kako saznajemo, saslušan i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić (SDA).
Predsjedavajuća Istražne komisije Dušanka Majkić rekla je za “Dnevni avaz” da je Istražna komisija utvrdila veliki broj zloupotreba.

Ona kaže da najveću odgovornost za brojne propuste snosi MOBiH na čijem je čelu četiri godine bio tadašnji ministar Cikotić.
– Danas su skladišta s naoružanjem prazna. Kad otvorite sanduke, nećete naći municiju. To je već pokazala istraga EUFOR-a. No, koliko su razmjere slučaja, znat će se kad se završi s prebrojavanjem. Ministarstvo odbrane BiH je jedino ministarstvo koje ima tako veliki broj rukovodilaca, a koje nije vodilo računa o vojnoj imovini, niti su šta poduzeli da je zaštite – kaže Majkić.
Ustvrdila je da je “korupcija i kriminal koje caruju u redovima MOBiH za vrijeme mandata Cikotića dovedena do toga da su vojnike u misiji ISAF u Afganistanu poslali u pocijepanoj vojnoj opremi”.
– To je skandalozno. Morali smo uzimati čizme od stranaca, što je bila velika bruka. Tužilaštvo BiH konačno mora početi s podizanjem optužnica, nemaju više šta čekati – rekla je Majkić.
Šta se čeka
S druge strane, bivši ministar odbrane Selmo Cikotić nije želio komentirati optužbe.
– Mogu samo reći da su istražni postupci korisni za funkcionalnost bilo koje državne strukture, pa tako i MOBiH. Spreman sam da se odazovem svakom saslušanju ako me pozovu – rekao je Cikotić.
SIPA podnijela izvještaj protiv 11 osoba
Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je prošle godine Tužilaštvu BiH izvještaje protiv 11 osoba zbog osnovane sumnje da su u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MES) uništenjem ili delaboracijom počinili niz krivičnih djela. Policijski službenici SIPA-e su od 2010. do 2012. godine vršili provjere koje su se odnosile na nezakonitosti u procesu rješavanja viškova naoružanja koji su za potrebe MO i OSBiH rađeni u preduzećima ‘Pretis’ Vogošća i ‘Binas’ Bugojno.
11,5 tona eksploziva nestalo iz “Pretisa”
20.000 tona nestabilne vojne municije još neriješeno.
avaz.ba