Published On: Uto, stu 22nd, 2016

ČOVJEK KOJE SU NEPRAVEDNO NAMETNULI DRUGI: O pravima naroda i ZAVNOBIH-u govorio je šjor Dunović

Na druženju članova udruge Kruga 99, koja je svečanog karaktera zbog 25. novembra i obilježavanja Dana državnosti BiH, iz ugla pozicije Federacije BiH govorio je njen potpredsjednik Milan Dunović.
On je kazao  da živimo u državi gdje su zastupljene loše namjere i da se Dan državnosti ne obilježava u cijeloj zemlji – u jednom dijelu ga negiraju, u drugom prešute, a u trećem slave, te da je samo obilježavanje bilo značajnije prethodnih godina.
Između ostalog, bilo je riječi i o nedavnom referendumu u Republici Srpskoj. Dunović je kazao da su na sceni sve češće priče o podjeli države, pa čak i FBiH.
– Svjedočimo da Republiku Srpsku predstavljaju kao državu, a ne kao entitet – istakao je Dunović.
Naglasio je da se o Danu državnosti mora pričati mnogo više i podsjećati na njegovu važnost.
Dunović je Srbin. Građanin Federacije BIH. Za potpredsjednika F BIH nije izabran voljom konstitutivnih Srba niti u FBIH niti onih u Srpskoj. On je i prema ZAVNOBIH-u i prema Daytonu protuustavan. Jer ako je BIH zemlja i Srba i Hrvata i Bošnjaka, onda to nikako ne bi smjelo značiti da je BIH držav sviju, u kojoj Bošnjac biraju predsjednike i potpredsjednike svima. U posljednjem mandatu vlade FBIH, Pudarić je također bio srpski potpredsjednik u FBIH, također nije bio legitimni predstavnik Srba u FBIH.
Profesor Tomislav Išek je mišljenja da je sve manje razloga za slavlje, a sve više za podsjećanje. Naglasio je da se odlukama donesenim 25. prosinca manipulira a odlukama od 25 decembra manipuliše, iako je to najznačajniji datum u historiji BiH.
– Sada je najvažnije ponavljati i podsjećati na važnost ovog značajnog datuma – naveo je Išek.
Profesor Mirko Pejanović podsjetio je da je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a. Tada su narodi u BiH odlučili da njihova država bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s granicama iz srednjovjekovne Bosne.
Doduše ove granice nemaju baš veze sa srednjovjekovnom Bosnom kao niti Dunović s ravnopravnošću al dobro…
Godinu poslije na zasjedanju u Sanskom Mostu ZAVNOBIH prelazi u zakonodavno i izvršno tijelo, a njegovo predsjedništvo na jesen u Jajcu uspostavilo je državnu upravu.
Pejanović posjeća da je 1945. godine u Sarajevu formirana prva vlada, a godinu poslije usvojen prvi ustav.
– Taj ustav utemeljio je ravnopravnost građana u BiH – kazao je Pejanović.
Krug 99 ocijenio je da situacija u BiH nije zadovoljavajuća te su pozvali na formiranje bloka čije bi članice bile stranke i organizacije koje žele zajedništvo i jačanje države BiH.
Što Krug99 više poziva na očuvanje države BIH, njena državnost, je od pusta povika za intervencijama sve manja. Je li Krug 99 možda razmišljao o promjeni paradigme? Npr, da se umjesto paradigme vječnog sukoba i vječnih unutarnjih neprijatelja krene na paradimu tolerancije i uvažavanja mišljenja i onog drugog?