Published On: Uto, pro 9th, 2014

ČOVJEK IMA STAŽA I U SARAJEVU: Federacija ne da Šešelju mirovinu

Direktor Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja Zijad Krnjić kazao je danas kako će ta ustanova sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH o priznavanju prve kategorije invalidnosti Vojislavu Šešelju iz koje proizlazi njegovo pravo na invalidsku mirovinu.

U izjavi za Agenciju Fena Krnjić je kazao da Institut za medicinsko vještačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled te nije utvrdio medicinske uvjete zadnjeg zaposlenja te osobe.

”Institut je sve to, sukladno Zakonu, mogao napraviti, ali nije, stoga ćemo mi sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizlazi pravo na invalidsku mirovinu. Dakle, nemamo namjeru priznati pravo na invalidsku mirovinu Vojislavu Šešelju”, kazao je Krnjić.

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović kazao je Agenciji Fena da se u slučaju Vojislava Šešelja usuglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane te da se radi o međudržavnoj obvezi koja se mora uraditi na regularan način.

”Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovjek uživa mirovinu iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža”, kazao je.

Po njegovim riječima, Šešelj ima jasnu i vrlo obimnu dokumentaciju te se ne može osporavati ničije, pa ni njegovo pravo.

”Ovo je međudržavna obaveza koja se mora uraditi na regularan način, bez obzira na to o kome se radi. Nepotrebno se prave konflikti između dva fonda i usložnjava situacija. To bi moglo imati jaku refleksiju na sve naše korisnike koji u Srbiji potražuju svoja prava”, rekao je.

Hadžiomerović je rekao kako je grupa kompetentnih liječnika iz Beograda boravila u Haagu da bi tamo utvrdili njegovo zdravstveno stanje i potvrdili Šešeljevu invalidnost prvog stupnja. Kako je naveo, na osnovu konvencija i ugovora koje su dužni poštovati, Šešeljev predmet došao im je na usuglašavanje.

”Kad dobijemo dokumentaciju izjašnjavamo se o tome da li prihvaćamo ili ne. Shodno našem pravilniku, prihvaćamo dokumentaciju ako je opisana u našim pravilima. To je s državama okruženja uglavnom jedinstven pravilnik. Nekad i odbijemo ako su u pitanju države poput Njemačke, Švicarske ili skandinavskih država gdje su malo drugačiji kriteriji. Možemo odbiti gdje je to moguće, ne pozivajući pacijenta, ali u ovom slučaju je jasna stvar. Taj čovjek je jako bolestan, bolesniji nego što se to prezentira u javnosti”, kazao je.