ČOVIĆ: Želimo pravednu BiH u kojoj svaki narod ima zajamčenu institucionalnu poziciju

U Predsjedništvu BiH večeras je upriličen svečani prijam povodom 1. ožujka, Dana nezavisnosti BiH, kojem je prisustvao veliki broj zvanica iz društvenog, političkog i vjerskog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji. Domaćini prijama bili su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Prenosimo Čovićev govor na večerašnjem svečanom prijamu:

“Zadovoljstvo mi je obratiti vam se danas na dan koji nas sve skupa poziva na obnovu unutardruštvenog dijaloga i na jaču privrženost ideji naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih. Sve one bojazni koje smo iskusili prije 25 godina, sve nedoumice i razgovori o formulaciji referendumskog pitanja još tada su razotkrili sve slabosti BiH, koja nas, svedoci smo, i danas prati. Politička nezrelost, uzajamno nepovjerenje, neprihvaćanje konstruktivnog dijaloga kao jedinog puta ka postizanju uključive vizije BiH.

Svi moramo smoći snage da sagledamo događaje iz prošlosti na način da ne opterećujemo naše odnose danas. Na način da ne potkopavamo mogućnost promišljanja zajedničke budućnosti. Moramo uložiti mnogo više hrabrosti, samokritičnosti i snage da priznamo vlastite greške. BiH nije apstrakta ideja. Nju čini društveno tkivo, grupacije koje u njoj stoljećima žive; tri tradicionalne zajednice – tri konstitutivna naroda i svi drugi kojima je stalo da njeguju svoj jezik, kulturu, identitet i posebnost.

Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njene narode, njihovo zajedništvo, ali i sve što ih određuje i definiše. Interes bilo kojeg naroda u BiH nije iznad interesa BiH kao zbira interesa svih njenih naroda. Naša domovina je danas taoc pitanja čija je, koji njeni dijelovi kome više pripadaju, ko je ravnopravniji, temeljniji, pozvaniji, važniji i bolji. Ja sam duboko uvjeren i odgovorno tvrdim da je svi podjednako želimo, ali ne bilo kakvu.

Želimo pravednu BiH u kojoj svaki narod ima zajamčenu institucionalnu poziciju i subjektivitet da bira svoje političke predstavnike, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo održanje u područjima kulture, informisanja javnosti, obrazovanja, privrede, poduzetništva, standarda.

Večeras kada slavimo nezavisnost BiH pozivam partnere u vlasti da napravimo iskorak kroz izmjene Izbornog zakona. Hrvatski politički predstavnici okupljeni kroz HNS su ponudili prihvatljiva rješenja koja rješavaju meritume odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija u duhu onoga što smo imali na umu kada smo 1992. izlazili na referendumska glasališta, da podupremo viziju nezavisne i suverene BiH, kao države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih.

Ovom prilikom pozivam i sve one koji oblikuju javno mnjenje da odgovornije shvate ulogu u izgradnji društvenog i političkog ambijenta. Moramo se još snažnije pokrenuti na jačanju svega što nas veže. Uredimo odnose, uklonimo napetosti. Odgovorno tvrdim, nema potrebe da bilo ko osjeća nesigurnost ili suvišnost u ovoj prelijepoj zemlji, bilo gdje da sa zebnjom i tjeskobom izgovara svoje ime, iskazuje vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Ako u ovim vremenima punim kušnje uspijemo održati zajednički dijalog na tragu opšteg konsenzusa o evropskoj budućnosti BiH i njenog pluralnog višenacionalnog i višekulturalnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da upravljamo ovom zemljom i odlučujemo o svim pitanjima bez vanjske pomoći ili prisile.

Ne tražimo uzore i zaštitnike izvan granica BiH, već se okrenimo jedni drugima. Iskoristimo naše slobode u interesu zajedništva i jednakosti. Budimo odgovorniji i poštujmo institucije čiji kredibilitet mukotrpno godinama gradimo.

Svima vama večeras ovdje okupljenim, kao i svim žiteljima BiH neka je sretan Dan nezavisnosti naše domovine BiH”.