Published On: Pon, srp 4th, 2022

Čović želi dogovor, a Izetbegović biti “pobjednik” odbijanjem zajedničkog sastanka

Na sastanak s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Várhelyijem putovat će ipak sva trojica vodećih političkih predstavnika Hrvata, Bošnjaka i Srba, šefovi HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik. Posve su, međutim, različita očekivanja, pa čak i tumačenja samog sastanka, odnosno sastanaka koji će se dogoditi u središtu europske administracije, piše Večernji list.

Lider HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović još je prošlog tjedna najavio da će se odazvati sastanku s Várhelyijem . Navodi kako susreti s predstavnicima tri naroda iz BiH predstavljaju poruku upravo kako bi se razgovaralo o provođenju izbornih rezultata nakon sljedećih izbora.

Po Čovićevom tumačenju, zaključci Europskog vijeća o BiH i sastanka političkih lidera iz BiH s Charlesom Michelom sugeriraju da BiH može dobiti kandidatski status ako se izbjegne manipulacija nametanjem hrvatskih političkih predstavnika. Dodao je kako je dokumentima iz Bruxellesa jasno istaknuta izborna reforma kao najvažniji uvjet napretka BiH na europskom putu.

– Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji ustavno treba biti jednakopravan i imati svoje legitimne predstavnike. Ako netko želi još jaču krizu od one koju imamo u zadnje četiri godine s nefunkcioniranjem značajnog dijela vlasti u BiH, volio bih znati što se time dobilo – upitao se Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

On je izrazio očekivanje da bi se u tom kontekstu moglo pokušati napraviti određeni dogovor kako bi se nakon sljedećih izbora spriječilo izbijanje problema i krize s nesagledivim posljedicama zbog nemogućnosti provedbe izbornih rezultata. Posebno bi to eskaliralo u slučaju da Bošnjaci pokušaju nametnuti člana BiH Predsjedništva, a onda i ugurati šestoricu svojih Hrvata kako bi Hrvate izbacili iz vlasti.

Posve drugačije ambicije u Bruxellesu ima Bakir Izetbegović. Iako je takvu mogućnost prvobitno odbacio sam Izetbegović u pismu koje je uputio generalni tajnik SDA Halid Genjac, ipak se predomislio kako bi odbacio opasnost da ga se proglasi onim koji bojkotira sastanke. No, ipak je uspio poremetiti prvotni plan povjerenika Várhelyija da na sastanku bude s drugom dvojicom lidera Čovićem i Dodikom.

Zbog toga su inicirani sastanci jedan na jedan s povjerenikom Europske komisije. Na taj je način već unaprijed minirao mogućnost bilo kakvog konkretnog dogovora.

– Kao i ranije u više navrata, odbio sam da razgovori budu u formatu predstavnika konstitutivnih naroda. S europskim povjerenikom razgovarat ću jedan na jedan – kazao je. Pri tome je nagovijestio kako on misli razgovarati samo o temama koje su njemu prihvatljive – o europskom putu i kandidatskom statusu BiH, za šta je nužno da se brzo usvoje tri zakona.

Najavio je i da će od Várhelyija tražiti da organizira sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine te da iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka, za koje je naveo da “uporno odbijaju podržati proeuropske zakone”. Tu je mislio na HDZ BiH i SNSD oko donošenja zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, zatim o sukobu interesa te javnim nabavama.

Prema tumačenju dijela dužnosnika, upravo bi donošenja ta tri zakona moglo biti dovoljno za sljedeći korak prema EU – stjecanju kandidatskog statusa čime se u drugi plan stavlja izborna reforma koja je zapravo ključ odnosa, ne samo Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH nego i cijele države.

Ususret još jednoga briselskog kruga razgovora u bošnjačkoj javnosti uprizorio se još jedan igrokaz o izdaji “građanskih” načela Izetbegovićevim pristajanjem na sastanak s dužnosnicima iz druga dva naroda, dok se ipak s druge strane toj istoj javnosti plasirala vijest da će Izetbegović biti pod pritiskom, ali da će ih na kraju sve odbiti i slavodobitno se vratiti u Sarajevo./HMS/

guest
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
1 mjesec prije

eno komsic trazi da svi bosnjaci potpisu da nece dozvolit covicu da preuzme vjece ministar
koji bolesnik-alkoholicar
boji se covica ko hodje

RTV Herceg-Donbas
RTV Herceg-Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Diplomat-nesudjeni
1 mjesec prije

Manjinske partije tipa HDZ će u opoziciju, osim ako ne zatrebaju SDA-u kao kusur za trgovanje nekim javnim funkcijama.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  RTV Herceg-Donbas
1 mjesec prije

Ode li junior biće mu ovo zadnji izlazak u politici

No-nonsens
No-nonsens
1 mjesec prije

Na brdovitom Balkanu nista novo. Niti ce biti sve dok ova nacional-sovinisticka generacija ne izumre. U medjuvremenu ce mladi odlaziti umorni od tih istih i u potrazi za boljim zivotom. Kako ce biti poslije ova generacija nece nikad saznati.

icoo
icoo
Šta ti kažeš na ovo?  No-nonsens
1 mjesec prije

Samo da se postuju ljudska i nacionalna prava nebo narod nikud odlazio ovako svako misli da se bori za svoj narod a samo gledaju da zajebbu jedan drugog na štetu naroda..

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  icoo
1 mjesec prije

I ti došao pameti manje mrzis BOSNJAKE

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  No-nonsens
1 mjesec prije

Teško onom ko ima za komšiju ovakve srbe i rvate
.selite se iz Bosne…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Brčak odjebanus više .Prošetaj po brčkom i ne pametuj više ili se prebaci na klix .Tamo su svi tvoji i tvoje pameti ,pa ćeš se lakše uklopiti .

Partizan
Partizan
1 mjesec prije

E čuj hoće dogovor, a četiri godine vlade nema. Da mu sačuvamo RS !

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

PreŠjednika za prešjednika SIV-a 🙂
Taj da vodi vladu? Pa sje*bao je Soko k’o beba zvecku, uveo konvertibilne TV 1KM koja je odavna bankrotirala, samo joj jos nitko to nije javio.
Cega se PreŠjednik do’vati to vise nema napretka. A PreŠjednik hoce uspjesnu BiH, clanicu euroatlantskih integracija.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Ajd ne laži, prozirna si. Ništa on nije sjebao, jer je preblag i time neefikasan.
Bakiru treba natovariti na vrat nešto efikasno, poput Maria Karamatića.
Ne provaljuj se, svi su ti snimili bolest.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ma misliš kmetino da će takvi seljacine primitivci moci više ući u skupštinske klupe…krme iz teherana sjetiti će se dana kada se zaye.bavao sa Bošnjačkim žrtvama koje su SRBI po..bili a i one krkanske armonike…cojk ima problem sto ga rodila majka srpkinja…

Bošnjak
Bošnjak
1 mjesec prije

Samo Bošnjačka država BIH,sa uzpovcima se ne pregovara,izdajnička katolibanska bagra se gazi dok ne nestane

Last edited 1 mjesec prije by Bošnjak
većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
1 mjesec prije

no no no,BiH treba biti drzava svih njenih gradjana….koji je prije svega iskreno vole,iskreno cuvaju njene granice,iskreno ponosni na nju… i da iskreno prihvate i shvate da su vecinsko stanovnistvo u BiH Bosnjaci islamske vjerospovjesti i da to tako ostaje,tu se nista ne moze i nece promijeniti kao npr. sto prihvataju njemce u njemackoj kada odu raditi…..i ne pada im na pamet dal su konstitutivni i slicna sranja,u suprotnom gazi dok ne nestane

Last edited 1 mjesec prije by većina
Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  većina
1 mjesec prije

Bosna Bošnjacima ,mirna Bosna ,mirna EVROPA …

Manjina
Manjina
1 mjesec prije

Covke legitimni ,pobjegulja 😁

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Covic ce da dobije izborni zakon po svojoj zelji…. cim Bake postane kapetan od belu Ladju !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Što čović ,ne živi on sam u BIH ,pa njega imenuješ .
Izborni zakon žele svi hrvati u BIH ,da nam vi više svojim licimjerstvom i bezobrazlukom ne namećete i nepodvaljujete svoje predstavnike .Skačili se čovića ko i.d.i.o.t.i. Nije on vlasnik izbornog zakona ,pa njemu ko nešto radite u inat .
Ponavljate jedno te isto ko papagaji,neće čović ovo ,neće čović ono .

Hrvati u BIH žele taj izborni zakon i budite sigurni da će mo ga i dobiti ,a čovića vam poklanjamo vidimo da ne možete bez njega.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Prestani da pjenis! Covic je vlasnik HDZa ili HNSa…. da je umjesto ove Kristo stavio Stipu Mesica za kandidata, ti bi glasao za njega!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Šta tebe boli ona stvar za koga ću ja glasati .O.d.j.e.b.i.
Uzmi tog čovića i vodi ga kući ,ti ćeš nekome soliti pamet retardu zaostali .Seli u svoju vuko.j.e.b.i.n.u i povedi sve svoje muslimanske stranke i tamo soli pamet .
G.l.u.p.lj.e.g naroda na ovoj planeti ne postoji od vas .Da ste valjali srbi bi vas sebi uzeli ,ne bi vas nama utrpali ,pa se sad mi moramo sa vama z.a.j.e.b.a.v.a.ti.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

I ja mislim da bi najbolje bilo da uzmete svoja dva kantona i predjete Dodiku, jer kako kaze Zoki, Dodo je za njega ok. Tip

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Odjebanus turčine

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ti bi Turske Ku…..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 mjesec prije

Turčine drži se ti njih .To je tvoje gore list.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA sa granicom pored kuće u Fatime iznad Jajca

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Zar nisi odlepršao u tursku ,brčki turčine .?
Šta više blejiš .