Published On: Čet, ožu 24th, 2022

ČOVIĆ ZA HRT: Teško će se naći suglasje sa SDA


Neuspjeh još jednog kruga pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine dodatno komplicira ionako veoma složenu političku situaciju u toj zemlji.

Nažalost, nakon devet mjeseci upornog rada oko izmjena Izbornog zakona, mislili smo da smo dan prije završetka bili pri samom kraju, ali nismo uspjeli, izjavio je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, za središnji Dnevnik HTV-a.

SDA i njihovi predstavnici stalno su dodavali neke nove uvjete, dodao je.

– Krenuli smo s provedbom svih presuda suda u Strasbourgu i odluka Ustavnog suda, a završili ovlastima u Federaciji, pokušaju ukidanja Doma naroda, što bi bila radikalna izmjena ustava BiH i Federacije i to nismo mogli prihvatiti kao temu za razgovor, rekao je Dragan Čović.

Objasnio je izjavu oko toga da postoji mogućnost da se prije izbora dogovori izborna reforma, usvajanjem određenih zakonskih rješenja u Parlamentu.

– Osnova svega je parlament BiH i ta dva doma. Ustavni sud je stavio van snage određene odredbe Izbornog zakona oko Doma naroda, nešto slično kao što je bilo i oko Mostara prije 12 godina. Postoji mogućnost da tu promjenu napravimo, ali isključivo kako je rekao, Ustavni sud kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako to nije napravljeno, stav je vrlo logičan i jasan – nema formalno pravnih uvjeta za održavanje izbora, rekao je.

Dodao je kako im je preostalo još malo vremena da pokušaju napraviti “blitz” dogovor oko onoga što smo više-manje usuglasili kroz pregovaračke procese oko Doma naroda i predsjedništva i to usvojimo u parlamentu BiH.

Na pitanje ima li tu suglasja, Čović je rekao kako će se teško naći suglasje s SDA.

– Oni traže da ostane status quo, da imaju ambijent koji su do sada imali, da mogu Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva, ali i klubove u Domu naroda. Oni će nastaviti s dosadašnjom političkom pozicijom u pregovorima. Nadam se da će kod Bošnjaka biti sve više onih koji će razumjeti da se nikada više ne smije dogoditi da se Hrvatima biraju predstavnici. Hrvati moraju imati mogućnost legitimnog izbora inače ćemo imati još dublju političku krizu, istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na Europski sigurnosni kompas.

– Ogroman uspjeh naše diplomacije. Šalje se posebna poruka za BiH da se odražava ono što jest Ustav, što jest Daytonsko-pariški sporazum u ustavnoj jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Vjerujem da nam to može olakšati vremenski period ispred nas da se dogovorimo oko onoga gdje smo se razišli, rekao je Čović istaknuvši kako im taj dokument može jako puno pomoći.

Kad je riječ o izborima u listopadu, rekao je kako ne postoje ni formalno pravni uvjeti, ni politički, a ni tehnički uvjeti da se oni održe.

– Ako se i dogodi da se organiziraju razmišljat ćemo i o takvoj varijanti. Gledat ćemo najkritičniji period kao da nemamo uopće više dogovora oko izbornog zakona i kako riješiti pitanja koja smo definirali precizno kroz dva zaključka – kako zaštiti poziciju Hrvata. Mislim da ćemo naći sukladno Ustavu najprihvatljivije rješenje za naš narod, ali i BiH, naglasio je.

Komentirao je i prijetnje koje dobiva.

– To je redovito i ne smije nas destabilizirati. Institucije BiH trebaju brinuti o tome, a mi ćemo se i dalje zalagati za potpunu ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, zaključio je.

Video Čovićevog gostovanja pogledajte OVDJE.

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Konjic
Konjic
2 mjeseci prije

SDA JE FAŠISTIČKA STRANKA
POD ZAŠTITOM FAŠISTIČKE AMERIKE.

E ZATO COVIC NE MOŽE DA SE DOGOVORI SA MUIMANIMA.

STITEIH H AMERIKANCI.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Konjic
2 mjeseci prije

Bila je fašistička 1990. Sada je već otvoreno kriminalna, teroristička i šovinistička.

TREF
TREF
Šta ti kažeš na ovo?  Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
2 mjeseci prije

GLABAJ GA PAPČINO KAO ŠTO TI JE MAMA GLABALA SARAJLIJAMA

TREF
TREF
Šta ti kažeš na ovo?  Konjic
2 mjeseci prije

Majka ti se sa nama lako dogovarala.

gos
gos
2 mjeseci prije

Čović je nesposoban političar…..

Lamza
Lamza
2 mjeseci prije

Ma sa sda ne možeš uopšte saglasje naći.

Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Под Орјеном 🇧🇾🇷🇺🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

SDA i razum (saglasje) ne idu u istu rečenicu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lamza
2 mjeseci prije

ne treba ni tražiti saglasje sa sda-isilom, MORA SE NAĆI SUGLASJE SA HRVATSKIM NARODOM; SA SOBOM!!! to ne može uraditi , ni narod voditi ljiganjer koji je rekao; “da sam htio, mogao sam već davno imati herceg-bosnu, ali JA TO NISAM HTIO!” krivousti je odavno zreo za smetljište povijesti, ali politički zapušteni hrvatski narod u u tz. hrvatskoj i tzv. bih to slabo vidi i užasno antihrvatski je vođen.

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

moraš si staviti više vazeljina, diko hercegovačka, hrvatski veliki vođo ….. u veleizdaju i propast!

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

ne trebaju hrvati ni tražiti suglasje sa sda-isilom, MORA SE NAĆI SUGLASJE SA SAMIM SOBOM, SA HRVATSKIM NARODOM !!! to ne može uraditi, niti narod voditi ljiganjer koji je rekao; “da sam htio, mogao sam već davno imati herceg-bosnu, ali JA TO NISAM HTIO!” krivousti je odavno zreo za smetljište povijesti, ali politički zapušteni hrvatski narod u u tz. hrvatskoj i tzv. bih to slabo vidi i užasno antihrvatski je vođen.

TREF
TREF
2 mjeseci prije

KATOLICI HERCEGOVAČKI SELJACI # GLABA TE GA KVALITETNO #

Kiseljak
Kiseljak
2 mjeseci prije

Nista draganče Mehkočunaš Onda bojkotuj izbore.

vitina
vitina
2 mjeseci prije

Čoviću izrode Hrvatski, ti i tvoji dupelisci. Ti nemaš pravo uopće se naziva Hrvatom, kao i one povijesne kukavice što su se iznjašljavali Hrvatima:Pavelić, Luburić, Boban, Glasnović, Naletilić, Bujanec…. Otpad