Published On: Sri, svi 5th, 2021

Čović za EURACTIV: BiH mora prekinuti diskriminaciju kako bi osigurala budućnost u EU

“Rat i secesija sigurno nisu put naprijed, ali nije ni održavanje statusa quo bez provedbe reformi dogovorenih s EU-om“, ukazuje on u osvrtu na činjenicu da se, i 25 godina po okončanju rata, u BiH može čuti neke političke predstavnike kako pozivaju na rat i odcjepljenje, a što je, po njegovu sudu, iracionalan pristup koji mora biti snažno odbačen.

“Umjesto toga, moramo početi ozbiljno pregovarati unutar BiH jer za nju ne postoji alternativa putu ka članstvu u EU. Predan sam ostvarenju europskog puta kroz ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Europske komisije, eliminirajući u izbornom zakonodavstvu diskriminaciju protiv manjina u sljedećim tjednima, uključujući ograničene ustavne izmjene, i čuvajući temeljne ustavne odrednice koje osiguravaju potpunu jednakost i paritet između tri glavne nacionalne zajednice – Bošnjaka, Hrvata i Srba“, poručuje, među ostalim, Čović koji je uvjeren da BiH, s potporom EU-a i njezinih diplomatskih predstavnika, kojoj svjedočimo u BiH može ostvariti kandidacijski status.

“Na ovom se putu, također ,oslanjamo na potporu SAD-a. U nedavno pismu, državni tajnik Anthony Blinken izrazio je vrlo jasan stav o onome što se od nas s punim pravom očekuje. Ova, neizborna godina, pruža priliku koju ne možemo priuštiti da propustimo u provedbi izbornih reformi, reformi vladavine zakona i ekonomskih reformi nužnih za put ka članstvu u EU-u i NATO-u. U tom pogledu, presude Europskog suda za ljudska prava koje su pozvale na okončavanje diskriminacije prema kandidatima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, moraju biti realizirane…Stvaranje pravednih i poštenih rješenja za ove izazove, uključujući i kroz ograničene ustavne reforme, jedan je od glavnih prioriteta koje HDZ BiH predlaže u alternativama za izborno zakonodavstvo, a to bi trebalo biti prioritet i svima drugima. Europske budućnosti neće biti bez promjena i to nam svima mora biti jasno“, ističe, nadalje, autor komentara uz opasku da se u BiH mora težiti k utjelovljenju i dijeljenju zaštite i promicanja ljudskih prava, kao snage koja definira europsku jedinstvenost u svijetu.

Na svakoj je od zajednica odlučiti tko će ju predstavljati

“Nadalje, Ustav i Ustavni sud BiH često su tijekom zadnja dva desetljeća naglašavali da je puna jednakopravnost i paritet Bošnjaka, Hrvata i Srba temeljno ustavno načelo. Eliminacija ili obezvređivanje tog načela na bilo koji način doveli bi do propasti multietničke i multikulturalne BiH a također bi prekršilo njezine temeljne vrijednosti i norme te bi bilo suprotno demokratskoj volji bh. građana. Sumnjam da bi itko podupirao zemlju kojom bi dominirala isključivo jedna etnička skupina. Stoga, mi, predstavnici triju zajednica, moramo graditi međusobno povjerenje na jednak način kao što su to učinili naši EU partneri po koncu Drugog svjetskog rata, slijedeći put međusobnog pomirenja, priznanja i poštivanja.

 Naše izborno zakonodavstvo obeshrabrilo je veliki dio građana BiH, uključujući i hrvatsku zajednicu u ovoj državi. Najmanja zajednica, po definiciji, najviše ovisi o vladavini zakona i povjerenju u institucije. Neustavno je da brojčano najveća zajednica odabire i odlučuje o tome tko će predstavljati najmanju konstitutivnu zajednicu, iako je upravo to ono što se događa Hrvatima i ostalima u BiH“, ukazuje, nadalje, Čović i podsjeća da je Ustavni sud BiH 2016. presudio da načelo legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao izravan izraz demokratskog načela, mora biti zajamčeno.

Na svakoj je od zajednica odlučiti tko će ju predstavljati, budući da je to standard u europskom političkom životu. Moramo prilagoditi i iznova potvrditi sustav podjele moći u BiH koji osigurava jednaka prava i koji ne diskriminira nikoga. Kao politički lideri, moramo pregovarati na temelju Mostarskog sporazuma potpisanoga u lipnju 2020., poštivati sporazume i ponovno izgraditi međusobno povjerenje. Više nemamo vremena za gubljenje“, dodaje Čović te zaključuje da će sve navedeno zemlju približiti članstvu u EU-u i od nje učiniti pravednije i kohezivnije društvo.