Published On: Uto, pro 1st, 2020

ČOVIĆ U DIPLOMATSKOM PISMU INZKU: Volja Hrvata triput grubo prekršena u Predsjedništvu, dvaput u Vladi Federacije, imali ste presudnu ulogu

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pisao je visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku. Pismo prenosimo u cijelosti

“Vaša Ekscelencijo,

uvaženi visoki predstavniče, gospodine Inzko!

 • vjerujem kako smo svi u Bosni i Hercegovini svjesni uloge i važnosti institucije uspostavljene Aneksom X. Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, čiju 25. obljetnicu obilježavamo proteklih dana. Taj sporazum ima važnost koja se ponekad, svjesno ili ne, zanemaruje u poimanju društvene i političke zbilje u Bosni i Hercegovini.
 • Koristim ovu prigodu obratiti Vam se nakon svojeg, ali i Vašeg izlaganja na proteklom Arria-formula sastanku članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, upriličenom upravo u povodu obilježavanja četvrt stoljeća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.
 • Zahvalan sam što smo imali mogućnost, pred svjetskim predstavnicima i na najvišoj globalnoj razini, pred Vijećem sigurnosti UN-a, u svojim izlaganjima izložiti sve prepreke i izazove koji stoje pred našom državom, kako bismo napravili prijeko potreban iskorak nužan za euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.
 • Uvjerenja sam da zajedno moramo doprinijeti jačanju sveobuhvatnijeg dijaloga o pitanjima koja međunarodna i svjetska javnost, iz razumljivih razloga, ponekad ne razumiju u potpunosti, a kako sam naveo, zbog jednostrane slike, ali i površnosti koja se često prezentira upravo toj istoj javnosti.
 • S druge strane, cjelovito i istinito razumijevanje problema  svima je u interesu u Bosni i Hercegovini. Svi naši strahovi, bojazni, zajednički, ali i specifični problemi s kojima se suočavamo trebaju biti prezentirani javnosti i biti izloženi njezinom kritičkom sudu.

Uvažena Ekscelencijo,

 • Osvrnuo bih se i na Vaše izjave upućene bh. javnosti nakon Vašeg izlaganja u Vijeću sigurnosti, koje je izazvalo moju osobnu, ali i pažnju hrvatskog naroda koji predstavljam.
 • Legitimno predstavljanje i konstitutivnost tri naroda u našoj domovini je ustavnopravni meritum na kojem počivaju cjelokupan Daytonsko-pariški mirovni sporazum i Aneks IV. kojim je definiran Ustav Bosne i Hercegovine.
 • Nezadovoljstvo, ili da upotrijebim izraz koji ste u Vašem intervjuu upotrijebili, frustracija hrvatskog naroda proizlazi upravo iz toga što je naša volja kao konstitutivnog naroda grubo prekršena ne jednom, već čak tri puta, u instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a dva puta prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH.
 • U jednom od tih slučajeva imali ste presudnu ulogu.
 • Međutim, duboko vjerujem da je sada došlo novo vrijeme koje je i nova prigoda da uradimo pravu stvar, unaprijedimo vlastito djelovanje, osnaženi dubokom promišljenošću, dragocjenim iskustvima, željom za partnerskim djelovanjem u rješavanju problema i izlaska iz začaranog kruga sukoba, bojazni, optužbi i ucjena.
 • Nakon mnogo godina provedenih u mojoj domovini BiH zasigurno i sami prepoznajete kako je Izborni zakon BiH prepun manjkavosti i da, među ostalim, omogućava kršenje izborne volje jednog konstitutivnog naroda, da je diskriminatoran kako prema građanima hrvatske, srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji imaju dominantan udjel u populaciji BiH oko 97 %, tako i prema pripadnicima manjina (koje zbirno obuhvaća ustavna kategorija „Ostalih“ s udjelom oko 3 %).
 • Složit ćete se kako su ustavno i institucionalno nasilje, prijetnje majorizacijom, asimilacijom, preglasavanjem, eliminacijom iz vlasti, pa i negiranje identiteta kao takvog nepremostiva prepreka i neprihvatljiva forma u kontekstu europskih civilizacijskih postignuća i standarda.
 • Koristim ovu prigodu i da Vas podsjetim na službene podatke Općih izbora 2018. godine na kojima sam osobno osvojio apsolutnu potporu hrvatskog naroda.
 • Upravo sam, kako Vi koristite metaforu, u „bavarskim“ kantonima s hrvatskom većinom osvojio uvjerljivu potporu i legitimitet da predstavljam svoj narod, uz znakovito izdašnu i podjednako meni važnu potporu Hrvata iz drugih područja FBiH.
 • To me danas čini ne samo posebno ponosnim nego mi daje obvezu, snagu i motiv da ove stvarne probleme konačno, svi skupa i u interesu Bosne i Hercegovine, zajednički riješimo.

Vaša Ekscelencijo,

 • duboko vjerujem da u razdoblju koje slijedi moramo pojačati dijalog i zajedničke razgovore kako bismo postigli racionalno rješenje, a ustavno nasilje i diskurs koji je tipičan za  predstavnike „većinskog“ naroda ostavili daleko iza nas.
 • Konstitutivnost štiti sve narode podjednako i onemogućava diskurs o nacionalnim većinama i manjinama, koji je sam po sebi destruktivan i kao takav uzrok brojnim problemima i stradanjima, čemu je povijest najbolja potvrda.
 • Također, vjerujem da ste i sami svjesni Vaše jako odgovorne uloge koju imate kao eksponent međunarodne zajednice, koliko je bitno da Vaš glas vjerno i inkluzivno prezentira probleme u BiH, uz puno uvažavanje svih njezinih naroda i „Ostalih“.
 • Duboko vjerujem da možete imati ključnu ulogu da vratimo prijeko potrebno povjerenje koje je narušeno zlonamjernim izjavama koje proizvode dalekosežne negativne refleksije na budućnost naše domovine.
 • Želim da nas povijest Bosne i Hercegovine pamti kao reformatore koji su za sve buduće generacije koje dolaze napravili ključne iskorake europske i euroatlantske Bosne i Hercegovine.

U nadi skorih susreta i razgovora iskreno i srdačno Vas pozdravljam!”

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>