Čović u Bruxellesu s Mogherini i Hahnom: Svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju dogovora

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji sutra preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH, susreo se u Bruxellesu s europskim povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom. Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu njezine integracije u Europsku uniju.

Čović je istaknuo da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju dogovora o važnim pitanjima za napredak, kao što su mehanizam koordinacije za europske integracije, te konkretan plan reformi, posebno onih na gospodarsko-socijalnom planu. Naglasio je također kako je neophodna opredijeljenost svih razina vlasti da bi se napravio jasan i značajan iskorak u ispunjavanju obveza BiH prema EU.

S tim u svezi Čović je iskazao spremnost da kao sljedeći predsjedatelj Predsjedništva BiH da prioritet rješavanju svih pitanja, koja su uvjet za pozitivan pomak BiH u procesu pristupanja.

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn potvrdio je opredijeljenost EU da i dalje podupire BiH u nastavku njezinog približavanja članstvu, ali podsjetio i na obveze koje u ovom smislu moraju biti ispunjene.

Čović s europskim povjerenikom Hahnom

Čović s europskim povjerenikom Hahnom

Zajednički je iskazana uvjerenost u nastavak i intenziviranje integracijskih aktivnosti u BiH, te naglašeno kako treba iskoristiti sljedeće razdoblje za poduzimanje konkretnih reformskih koraka, koji vode europskoj budućnosti BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović razgovarao i s Mogherini

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Bruxellesu i s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europskog povjerenstva Federicom Mogherini.

Dr. Čović je iskazao zadovoljstvo zbog prigode da s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europskog povjerenstva razgovara o trenutačnim izazovima BiH na putu prema EU. Informirao ju je o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u pogledu njezine europske integracije, te daljnjim planovima u svezi konkretnih reformskih procesa.

Naglasio je pri tome da je za provedbu ovih aktivnosti potrebna jasna opredijeljenost svih relevantnih aktera u BiH, te koordinirana suradnja institucija na svim razinama vlasti. Kao žurna pitanja za rješavanje, Čović je istaknuo dogovor po pitanju mehanizma koordinacije i program reformi, s osobitim naglaskom na gospodarska i socijalna pitanja.

Podsjetio je također da će sutra, 17. srpnja 2015. godine, preuzeti predsjedanje Predsjedništvom BiH, te da će u nadolazećem razdoblju upravo ključne reforme za daljnju europsku integraciju BiH biti prioritetan zadatak. Dr. Čović je zahvalio Mogherini za dosadašnje posjete Bosni i Hercegovini, te snažnoj potpori pruženoj procesu približavanja EU u okviru obnovljene inicijative.

Iskazao je također duboko uvjerenje u nastavak dijaloga s dužnosnicima Europske unije, s ciljem učinkovitog ispunjavanja obveza BiH na njezinom europskom putu.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europskog povjerenstva zaželjela je dr. Čoviću uspjeh u vremenu predsjedanja Predsjedništvom BiH.

U nastavku je potvrdila europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ali i naglasila kako daljnji boljitak u ovom smislu ovisi o ispunjenju konkretnih obveza. Sugovornici su se složili da BiH treba iskoristiti aktualno razdoblje za poduzimanje reformskih koraka, s ciljem napretka ka članstvu u Europskoj uniji, a time i osiguranja bolje i perspektivne budućnosti, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/