Published On: Mon, Oct 12th, 2020

ČOVIĆ U BEOGRADU Prijetnje Hrvatima i pozivi na “patriotizam” bošnjačkih i “građanskih” stranaka iz Sarajeva

Radi se očigledno, dodaje, o planskoj akciji Srbije i Hrvatske sa saveznicima iz BiH kojom se pokušava uništiti kredibilitet naših najvećih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH, i učiniti ih pasivnim promatračima kad su u pitanju međunarodni odnosi.

Povodom sastanka Aleksandra Vučića s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom reagirala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

– Nakon posjeta Milorada Dodika, a zatim Izetbegovića i Čovića Hrvatskoj, došao je na red atak na suverenitet BiH i iz Srbije. Dužnosnici susjednih država, uz podršku samozvanih etnolidera iz BiH, suverenitet naše države žele u potpunosti prenijeti na njene narode. Jasno je to iz ustaljenih ponavljanja kršenja diplomatskih i političkih protokola koji se tiču sastanaka najvećih državnih dužnosnika.

Umjesto svih članova Predsjedništva i predsjedatelja Vijeća ministara BiH, predsjednici susjednih država ali i premijer Vlade RH organiziraju sastanke s predsjednicima nacionalnih stranaka u BiH kao, po njima, legitimnim predstavnicima naroda – ističe Čudić u priopćenju Ureda za odnose s javnošću NS, prenosi Fena.

Radi se očigledno, dodaje, o planskoj akciji Srbije i Hrvatske sa saveznicima iz BiH kojom se pokušava uništiti kredibilitet naših najvećih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH, i učiniti ih pasivnim promatračima kad su u pitanju međunarodni odnosi.

Ono što je važno znati, naglašava Čudić, je da nijedna odluka donesena na ovakvim sastancima neće moći biti provedena u BiH ako na to ne pristanu one političke snage u BiH koje se predstavljaju kao patriotske. Također, niko ko tvrdi da je za suverenitet BiH ne smije pristati na ovu praksu i odazivati se na slične sastanke.

-Nema sumnje da ovakvu vrstu podrivanja suvereniteta ohrabruje i mlaka reakcija predsjedavatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na posjetu Milorada Dodika Hrvatskoj, kao i autogol Bakira Izetbegovića koji se odazvao na sastanak Andreju Plenkoviću. SDA je time prepustila vanjsku politiku u ruke Dodiku i Čoviću. Dragan Čović je, s druge strane, pristao da bude privjesak Miloradu Dodiku i Hrvati u BiH bi morali biti svjesni da to najveću štetu nanosi njima. Ovo je igra srpskog nacionalizma i u njoj su bh. Hrvati predviđeni kao kolateralna šteta.

Moramo, također, biti svjesni da se u ovom slučaju BiH ne ruši odlukama koje se donose na ovim sastancima, već načinom na koji se one donose, bez adekvatnih predstavnika bh. institucija.

Zbog toga su one više nego problematične čak i ako u njima ne bude navedeno ništa što bi moglo naštetiti našoj zemlji. Naša stranka, kakav god bio ishod ovih razgovora, neće na njega pristati-zaključuje Čudić.