Published On: Sub, pro 4th, 2021

Čović: Tražimo apsolutnu jednakopravnost

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u Dnevniku HTV-a da se nakon četiri dana pregovora u Sarajevu oko izmjena izbornog zakona, došlo do nekog rješenja, ali da i dalje postoje prepreke.

“Može se reći da stalno postižemo neki mali napredak, na tragu našeg sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020., kada smo definirali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz izborni zakon”, kazao je.

HRT: Čelnik SDA Bakir Izetbegović rekao je da morate pristati na to da nema etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH, da nemate izbora ako želite dogovor, imate li izbora, hoće li se brisati nacionalni predznaci?

”Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih žitelja koji se tako ne izjašnjavaju.

Rješenja ima, na uvjete koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena – Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati”, rekao je Dragan Čović.

Pregovori uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice se nastavljaju, izbori su u listopadu iduće godine, moraju se raspisati u travnju, što ako ne dođe do dogovora do kraja ove godine?

”Usuglasili smo se za još jedan termin za razgovore kada bismo trebali postići konačan dogovor. Međunarodni predstavnici učinili su ogroman napor da mi iz BIH sjednemo zajedno za stol, jer sami to evidentno ne bismo mogli napraviti. Ja ne bih ostavljalo nikakve hipotetske odrednice oko toga što ako se ne dogovori. Prije svega moramo iskoristiti narednih 20-ak dana da završimo razgovore.

Danas smo kroz Hrvatski narodni sabor dali vrlo jasne okvire – moramo čuvati BiH, jednakopravnost i legitimno predstavljanje, a razmišljat ćemo i kako postupiti ako se ne postigne takav dogovor. Nepopravljiv sam optimist, i dijelim optimizam s predstavnicima europske i američke administracije”, kazao je Čović.

Prije nekoliko dana stali ste uz Milorada Dodika i digli ruku za poništenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina, pa i genocida u Srebrenici, osudilo vas je zbog toga Hrvatsko narodno vijeće BiH, Majke Srebrenice, hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je jučer da to ne radite, a njegove je riječi oštro osudio Šefik Džaferović. Zašto ste glasali za poništenje, je li to bila ne baš primjerena odluka?

”O toj se odluci intenzivno vodila rasprava ovih dana. Treba voditi računa da je pristup tom zasjedanju parlamentarne skupštine, odnosno Domu naroda, bio dogovor s međunarodnim institucijama da ponovno pokrenemo rad zakonodavnog tijela koji je umirovljen upravo zbog nametnutog rješenja koji dopunjava kazneni zakon BiH, a mi smo i tada bili protiv toga da bilo tko nameće zakone.

Ušli smo u ovu igru da vratimo predstavnike međunarodne institucije i vratimo predstavnike srpskog naroda i to raspravimo. Na žalost, neki su iskoristili to da bi poslali poruku da je taj zaključak, koji nije prošao, a stvorio je ambijent da se vratimo u parlamentarnu raspravu, bio jako zloupotrebljen. Iskorištena je žrtva svih koji su u ratu stradali. Isprika svima s čijim se osjećajima netko poigrao u moje ime.

Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo jučer ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre. Žao mi je što se zloupotrebljavaju žrtve”, poručio je Čović u izjavi za HRT.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Ta jednakopravnost nama pripada .Nema se tu šta tražiti .A bošnjacima ako smeta pakuj kofere i pravac Turska .Dosadili su više svima

kresimir
kresimir
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

nisu to nikakvi mosnjaci to su POHTURICE!!!!!

Luigi
Luigi
Šta ti kažeš na ovo?  kresimir
8 mjeseci prije

Sa dna kace.

Kiklop
Kiklop
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

Sve potpisujem….

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 mjeseci prije

dobićete k u r a c a a ravnopravnost ima da sanjate ka to l i ba nsko smeće
dobićete k u r a c a a ravnopravnost ima da sanjate ka to l i ba nsko smeće OVo je Bošnjača država

Last edited 8 mjeseci prije by Bošnjak
Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
8 mjeseci prije

Šta se pjeniš plako.Što se tiče tih k u r a c a vi ste to već dobili birajući komšića Što se tiče bošnjačke države to ste p o p u š i l i zahvaljujući izetbegoviću Ako ti nije jasno sad će ti biti

Bošnjak
Bošnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac.
8 mjeseci prije

nikada ka to li ban ci neće biti ravnopravni

Ganga🐉
Ganga🐉
8 mjeseci prije

luda kuća

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
8 mjeseci prije

Nego, jel se negdje našla Sebijina diploma ?

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Mile jeleosvetitelj
8 mjeseci prije

U trezoru je diploma na sigurnom da ju nitko ne vidi ,kupijo babi Alija s vrećicama turskog ofirskog zlata što onomad bulica isprosi od masnih Turaka ..sve je to u onomu kakirovom trezoru na sigurici..ha ha..

Luigi
Luigi
8 mjeseci prije

Budi se Čovke. Samo naprijed Čovke.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Luigi
8 mjeseci prije

HDZ agreb

Kresimir !
Kresimir !
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
8 mjeseci prije

OSHUNECEBA IZDAJNICKA POTUHRICE ,idi malo komentiraj sl.bosnu ONO JE VAS INTELEKTUALNI DOMET!!! Ima 2 god.samo su naslovi Dodig je def.gotov ,Covic dobio samar od toga itoga IDE GRADJANSKA ALI U ANADOLIJI …..HEBO TE PRVI DEDO IZDAJNICKI!!!!

Derim
Derim
8 mjeseci prije

Trazite vi novu tzv hb.
Prozreli smo vase planove i njihovo ostvarenje necemo nikad dozvoliti.
To vas ubija.🤣

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
8 mjeseci prije

Vi nam nećete dozvoliti Da nije smješno bilo bi žalosno.Vi nešto prozreli .Dobro jutro Vidim kako ste prozreli Komšić vam pred nosom rasturi državu😂😂

PoveljaKulinaBana
PoveljaKulinaBana
8 mjeseci prije

Jos cetiti godine Komsic!

Anonimac.
Anonimac.
Šta ti kažeš na ovo?  PoveljaKulinaBana
8 mjeseci prije

Sinko piše se četiri .Prvo gramatika onda .Komšić.I mi će mo ga birati još jedan mandat i BIH neće biti ni na mapi .Da smo znali da će vas ovako unazaditi i mi bi ga birali .Ali nema potrebe to će te vi odraditi

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  PoveljaKulinaBana
8 mjeseci prije

ne smeta ti pameti

Mujaga
Mujaga
8 mjeseci prije

Sa ovakvim Covicem, samo raste broj glasova za Komsica.
Vidicemo ko ce nadurati.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
8 mjeseci prije

I toj ludosti doći će kraj ,ali prije ima da kmečiite sa punim heljp,heljp

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
8 mjeseci prije

Ko zadnjih 15 godina kmeci: rabnopravnost, legitimnost.
A ne iseljavate se jer vas mi tjeramo, vec zbog vase pogresne politike