Subota, 22 lipnja, 2024

ČOVIĆ: Teritorijalni preustroj Federacije je neminovan, Budimir odmah treba otići…

Must Read

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović iznio je večeras posve novi prijedlog reorganizacije Federacije BiH- umjesto postojanja županija predložio je uspostavu triju regija

-Evo, ja predlažem da Federaciju BiH organiziramo u tri regije; sarajevsku, mostarsku i tuzlansku, kazao je Čović, komentirajući prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o ukidanju županija.

Gostujući u emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji Čović je rekao kako je prijedlog SDA o ukidanju županija neprihvatljiv jer vodi centralizaciji Federacije. Kazao je i kako američka inicijatva o preustroju F BiH “ostaje na površini”, te da iza nje ne stoji nikakav konkretan prijedlog preuređenja F BiH.

Na pitanje o rekonstrukciji vlasti u F BiH Čović je kazao kako bi se oni koji obnašaju hrvatske pozicije u vlasti F BiH trebali povući s tih dužnosti, jer im je hrvatski narod i na ovim lokalnim izborima jasno rekao što misli o njima.

– Predsjednik F BiH, da išta ima u glavi, da sad nekog ne uvrijedim, oprostite na ovom izrazu, trebao bi odmah otići s te pozicije, jer on iritira cijelu Federaciju, i tako otvoriti put za rekonstrukciju vlasti. Pa on je promijenio ne znam koliko stanaka, a ova u kojoj je sada raspada se, kazao je Čović

Čović nije decidirano odgovorio na pitanje o tome hoće li njegova stranka podržati zahtijev SNSD-a i SDA za smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžija i zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Bećirevića(SDP), kao ni o smjeni dužnosnika SDA u Vijeću ministara.

Kazao je kako to ovisi o bilateralnim razgovorima kojima bi se trebalo odrediti tko je vlast, a tko oporba.

-SDP i SBB su čvrsto opredjeljeni da idu zajedno, i to morate respektirati bez obzira što je SDA pobjedila unutar bošnjačkog korupsa na lokalnim izborima. Ja mislim da mi trebamo imati homogeno vlast od dražvne razine, preko Federacije do županija, a SDA ni sa S BiH nema kapaciteta za pravljenje parlamentarne većine u F BiH, kazao je Čović.

Na konkretno pitanje hoće li zastupnici HDZ BiH podržati smjenu dužnosnika SDA u Vijeću ministara Čović je kazao: Morate biti konzistentni, dosljedni. Ako ste to podržali prije dva mjeseca, a sad ne podržavate morali bi ste narodu objasniti zašto ste promijenili stav. Ali, evo da ne prejudiciram mnogo toga će ovisiti o bilaterlnim razgovorima.

Čović očekuje da bi se do dogovora o budućoj parlamentarnoj većini moglo doći prije održavanja narednih sjednica domova Parlamentarne skupštine BiH.

Komentirajući prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za demilitarizacijom BiH, on je napomenuo da je HDZ BiH prije 10 godina zagovarao tu ideju kao jedno od rješenja.

Naglašavajući da o tome nije razgovarao s Dodikom, Čović je naveo da očekuje da će njih dvojica i o tom pitanju postići zajednički stav bez velikih problema.

“Dodik je razumna osoba i transparentnije od svih nas iznosi stavove o teškim pitanjima za BiH. Bio bih sretan da i među bošnjačkim političarima ima netko s kim bih mogao razgovarati kao s Dodikom”, kaže Čović.

On je rekao da je Dodik izuzetna osoba i da između njih dvojice postoji zavidna razina povjerenja.

-Volio bih i da s bošnjačke strane imam jednu takvu adresu za suradnju i partnerstvo, kazao je Čović. Dodao je kako je u psljednjih 5-6 godina pokušavao izgraditi partnerstvo sa SDA i Sulejmanom Tihićem, s obzirom da su HDZ i SDA narodnjačke stranke, ali da “nije išlo”.

Lider HDZ BiH Dragan Čović danas se, inače, susreo s predsjednikom SDP-a Zlatko Lagumdžijom. najavio je i sastanak s predsjednikom SDA Sulemanom Tihićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. (R. I. /Dnevnik.ba)

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -