Published On: Sub, lis 21st, 2017

Čović: Strategija je da se smanji utjecaj hrvatskog naroda u FBiH

Ovo što danas imamo nisu koalicije i partnerstva. Ovo je nužda. Ustroj države je takav i nama je partner onaj tko je pobjednik kod Bošnjaka i Srba. Jedino u tom dijelu mogu mešetariti predstavnici Bošnjaka koji mogu izabrati u vlast i onoga tko nije pobjednik kod Hrvata. Zato se i ne ide u izmjene Izbornoga zakona –  – izjavio je u intervjuu za „Večernji list“ predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Takvu pogubnu praksu, ističe, omogućile su ustavne promjene od prije 15 godina.

– Mislim da se to mora mijenjati, jer nije dobro za BiH. Bilo bi posve pogubno za BiH ako se računa da će se dobiti trećina Hrvata iz Goražda, Bihaća, Sarajeva u Dom naroda, što bi državu odvelo u pogrešnom smjeru – izjavio je Čović.

On je izrazio uvjerenje da prijedlog SDA za izmjenu Izbornog zakona BiH uopće ne postoji, iako se o njemu u javnosti govori.

– Još nitko nije vidio taj dokument. A cijela strategija se svodi na to da se utjecaj hrvatskog naroda smanji u FBiH. Najvažnije je zadržati sadašnje stanje statusa quo oko Izbornoga zakona te, s druge strane, pokušati podijeliti HNS, što im ne ide baš najbolje. To podržava i jedan dio međunarodnih dužnosnika koji to gledaju u sklopu “demokratizacije” političke scene, što već postoji među Srbima i Bošnjacima. Intenzivno se razgovara s pojedinim strankama, potiče ih se, dobivaju novac, uključuju ih u neke projekte, ulaze u neke naše slabe točke, poput braniteljske populacije i problema njihova progona. No, te smo stvari zaustavili – ustvrdio je Čović, dodajući kako je „ideja Sarajeva da se uspostavi nova Alijansa, “platforma” u kojoj ne bi bilo mjesto za Hrvate“.

Govoreći o odnosu međunarodne zajednice prema BiH Čović je ustvrdio kako će SAD imati utjecaj na ovo područje. – Mi smo preznačajni za američku administraciju, ali, nažalost, zbog administrativnih promjena, ali i njihova fokusa, nama će se izvjesno vrijeme baviti ista razina kao i do sada. To, po mom mišljenju, nije dobro – kazao je Čović, dodajući kako se bez utjecaja SAD-a teško može ostvariti stabilnost na cijelom području oko nas. Obavještajne i paraobavještajne strukture Čović je optužio za plasiranje informacija kako su bh. Hrvati na strani Rusa, a da on zagovara interese Moskve. Time se, tvrdi Čović, težište negativnih silnica u Europi pokušava staviti na leđa najmalobrojnijem narodu i političkom vodstvu Hrvata “kako bi nas se u vremenu koje je ispred nas, koje će biti ključno za dugoročna rješenja u BiH, konfrontiralo s administracijom SAD-a, Njemačke…“

On je odbacio mogućnost da rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti ovog bh. entiteta zaustavi aktiviranje MAP-a na putu u NATO.

– Apsolutno neće, ali moramo biti svjesni da je to stav jednog značajnog dijela BiH. Treba pronaći uzroke, motive za jednu takvu odluku i pronalaziti načine da se to razriješi. Jasno je kako oko Kosova i NATO-a, bez obzira na to jesu li vlast ili oporba, srpski predstavnici slijede Beograd. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno ići k euroatlantskom projektu i Srbija ubrzano grabi na tome putu. Automatski će se takvo opredjeljenje preslikati i na BiH – kazao je Čović u intervjuu „Večernjem listu“.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x