Published On: Sub, ožu 12th, 2022

Čović strancima: Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokracijama kojima težimo

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a BiH danas je u Sarajevu održao radni susret s veleposlanicima država Kvinte, Nj. E. Michaelom Murphyjem, Nj. E. Matthew Fieldom, Nj. E. Margret Uebber, Nj. E. Christine Toudic i Nj. E. Marcom di Ruzzom te sa Šefom Izaslanstva Europske unije u BiH, Nj. E. Johannom Sattlerom.

Iz HDZ-a BIH priopćeno je da su teme sastanka obuhvatile trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH i Europi. Također je razgovarano o europskom putu, s naglaskom na žurne izmjene Izbornog zakonodavstva kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora.

Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu, a kako bi se unutarnja politička situacija dugoročno stabilizirala na temelju potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sustavu.

“Istaknuo je važnim implementaciju presuda Ustavnog suda BiH te Europskog suda za ljudska prava te naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje europskog puta. Oni predstavnici koji zaista održavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije – kazao je dr. Čović”, navedeno je u priopćenju.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima, već cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokracijama kojima težimo – istaknuo je.

Istovremeno je istaknuo kako, usprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Europskoj uniji i kandidatskom statusu.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Klerofashistima, nacionalistima i kriminalcima u Hrvatskom korpusu nema mjesta u normalnim urdjenim drustvima – pa zar nije vise nego jasno da Vam se gospodo jednostavno NE DAJE da izaberete “svoga” – Svjesni da je vecina hrvatskog naroda protiv 30-gosisnje oligarhne diktature HDZ BiH i Co – i pri tome svjesni da na izborima zasigurno gube – pokusavaju da nesto nabrzake u ovim konfuznim vremenima “smuvaju” – frustrirani za vijeke vjekova polako ulaze u hrvatsku povijest kao najveci LUZERI na ovim prostorima od kada slovi hrvatska ideja.

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

Ovo bi ti prošlo na klixu, ovdje si glup,, poflesaj šta tvoji rade u 23%

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
2 mjeseci prije

OVO MORA DA JE NEKI TALIBAN DOSTA JE VISE MAJOZIRANJA HRVATA

Oximoron
Oximoron
2 mjeseci prije

Bravo Dragane nek si im reko, samo sljedeci put se malo odmakni…sigurnije je, znas kako Pervan kaze…. gospon Cetnik…