Published On: Thu, Oct 15th, 2015

Čović spreman na kompromisna riješenja u izmjenama izbornog zakonodavstva

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović primio je veleposlanicu SAD-a u BiH Maureen E. Cormack.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, dosad ostvarenim rezultatima na euroatlantskom putu, kao i obvezama koje će biti realizirane u narednom razdoblju, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, veleposlanica Cormack je izrazila zadovoljstvo u pogledu odluke Predsjedništva BiH o podnošenju prijave za članstvo u Europskoj uniji do 31. prosinca 2015. godine, te pružila bezrezervnu podršku svim aktivnostima koje jačaju perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u.

U pogledu članstva u NATO-u, istaknuta je potreba uknjižbe preostale neperspektivne vojne imovine, kao temeljnog preduvjeta za odobravanje Akcijskog plana za članstvo. U tom smislu posebno značajnom je ocijenjena nužnost jačanja diplomatskih napora u komunikaciji sa zemljama članicama NATO-a, kako bi se iste uvjerile u pozitivne namjere bh. političkog vodstva i informirale o ostvarenim rezultatima.

U nastavku razgovora Čović je izrazio neupitnu opredijeljenost koju potvrđuje veliki intenzitet provedenih i planiranih aktivnosti nužnih za realizaciju reformskih procesa, a s ciljem napretka Bosne i Hercegovine kroz proces pridruživanja Europskoj uniji, za što je nužno osigurati i stabilnu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH koja treba omogućiti prohodnost važnih reformskih zakona u tom entitetu, ali i na svim drugim razinama.

Veleposlanica je pozdravila napore u kreiranju stabilne i čvrste vlasti koja će imati kapacitet udovoljiti izuzetno velikim zahtjevima koji očekuju BiH u narednom razdoblju.

U razgovoru je, kao jedan od izazova, izdvojena reforma izbornog zakonodavstva koja, uz provedbu presude Sejdić-Finci i zaštitu načela legitimiteta izbora u Predsjedništvo i domove naroda, mora omogućiti i provođenje lokalnih izbora u Gradu Mostaru, čiji građani već duži niz godina nisu u mogućnosti izabrati svoje predstavnike.

U tom smislu Čović je izrazio spremnost da se u najskorije vrijeme definiraju kompromisna rješenja, koja će predstavljati primjeren odgovor na sva navedena pitanja.

Pored navedenog, sugovornici su se složili o nužnosti otklanjanja negativnih pojava u obrazovnim sustavima u BiH i općenito po pitanju unapređenja kvalitete obrazovanja, kako bi se ono približilo europskim standardima.

Veleposlanica Cormack je na kraju iznova potvrdila čvrstu podršku SAD-a euroatlantskom putu BiH, kao jamstvu njene stabilnosti, sigurnosti i blagostanja, te pozdravila do sada ostvareni napredak, pripćeno je iz Predsjedništva BiH. /HMS/