Published On: Čet, velj 7th, 2013

ČOVIĆ: Skeptičan sam za rješenje za Mostar, bojim se da se ništa neće dogoditi do idućih izbora

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jutros je gostovao na Radiju Herceg Bosne. On je tokom polusatnog gostovanja rekao, između ostaloga, kako se više ne nada da će rješenje za Mostar biti dogovoreno tokom ove godine
– Statut Mostara treba odgovarati njegovim građanima. Vrlo sam skeptičan za rješenje za Mostar i bojim se da se ništa neće dogoditi do idućih izbora 2014. godine – smatra Čović.
Dodao je kako ovakav zaključak temelji na dosadašnjim pregovorima koje vodi OHR, a koji ne samo da nisu rezultirali nikakvim pozitivnim promjenama, nego je došlo do udaljavanja hrvatskih i bošnjačkih pregovarača. Čović je također ironično poručio kako se više ne smatra kompetentnim za davanje prognoza oko roka za rekonstrukciju federalne Vlade.
– Govorio sam prije dvije godine da će biti rekonstrukcija pa je nije bilo. Isto je bilo prije godinu dana i prije pola godine. Očito je kako neki koje je OHR postavio u fotelje ne žele napustiti dužnosti, iako više nemaju većinu. Oni dobro trebaju razmisliti o onome što rade i o svojoj političkoj karijeri – poručio je predsjednik HDZ-a BiH, prenosi Večernji.
Govoreći o hrvatskim medijima u BiH Čović je izrazio uvjerenje kako će pitanje financiranja Radija Herceg Bosne biti riješeno u roku od 2 do 3 mjeseca. U tom razdoblju bi općine trebale početi s redovitim isplatama sredstava prema ovome mediju.
Vecernji.ba