Published On: Fri, Aug 4th, 2017

ČOVIĆ: SDA će na kraju prihvatiti Izborni zakon jer je to u suštini njihov prijedlog

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će izbori biti održani naredne godine te rekao da je uvjeren da će SDA na kraju prihvatiti Izborni zakon.

“Da bi održali izbore to nam treba. Mi smo zajedno sa SDA radili na ovome godinu i pol’ dana i kad smo shvatili da je dio igre partnera s kojim pričamo samo da razvlači. Cilj je bio da se ništa ne uradi”, kazao je Čović.

On je u intervjuu za “N1” rekao da je bitno da hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju Hrvati, a ne Bošnjaci.

“Samo je bitno da ne biraju oni koji se ne predstavljaju kao Hrvati i sve smo riješili. Neka biraju Hrvati, a ne kao u prethodnim godinama kada ga biraju glasovi 200-300 tisuća Bošnjaka iz Sarajeva. Promijenit ćemo Izborni zakon pa neće moći. Prihvatit će SDA na kraju ovaj prijedlog. To sam rekao više puta, Izetbegović me demantirao ali to je u osnovi prijedlog SDA. Očekujem podršku svih koji se zaklinju u europski put BiH. Ja vas uvjeravam da će se izbori održati naredne godine”, smatra Čović.

Čović je dodao da se koalicija na državnoj razini raspala i da “jednostavno ne funkcionira”.

“Koalicija se raspala, jednostavno ne funkcionira. BiH se mora očuvati kao cjelovita država, ona se ne smije podijeliti ali se mora iznutra reorganizirati. Mi smo u stalnoj borbi tko je žrtva prošlog rata, kakve će beneficije imati da bi iskompenzirala ovo vrijeme u proteklih dvadeset godina i na kraju kako prevariti onog drugog”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o takozvanoj “njemačkoj inicijativi”, on je rekao da takva inicijativa ne postoji.

“Njemačka je preozbiljna država da bi svakih 15 dana mijenjala stav o zemlji kao što je BiH. Ja mislim da nikakav interes nije bio nikakvog hrvatskog političkog centra niti medija da pravi takav spin. Njemačka je vrh svjetske globalne politike, za nju je BiH u vanjskoj politici jedno malo mjesto. Oni su kazali što misle o BiH na posljednjoj sjednici Europskog parlamenta”, kazao je Čović za N1.