Published On: Thu, Oct 15th, 2015

ČOVIĆ: Savez za promjene nije protiv ulaska SBB-a u Vijeće ministara!

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za „Dnevni avaz“ pozdravio je dogovor o ulasku Saveza za bolju budućnost BiH u koaliciju na svim razinama vlasti. Participiranjem SBB-a u vlasti, ocjenjuje Čović, izvjesno je da će biti postignuta apsolutna stabilnost u vezi s donošenjem ključnih reformskih aktivnosti.

Čović naglašava da je pred vlastima mnogo posla, naročito u svjetlu namjera da do kraja godine bude podnesena aplikacija BiH za članstvo u Europskoj uniji te ispunjavanja uvjeta za pristup NATO-u, ali i unutarnjeg stabiliziranja zemlje.

– Sve to ne može se zamisliti apsolutno bez partnera kakav je SBB. Time dobivamo stabilnu većinu koja jamči ozbiljne reformske zahvate u svim oblastima. Kada ova koalicija konačno zaživi, vjerujte da ćemo mi sustići ovu godinu koju smo propustili – kaže Čović.

Ako se nastavi s ovom dinamikom dijaloga i dogovaranja, Čović smatra da bi, osim u Vladi FBiH i kantonima, vrlo brzo moglo doći i do promjena u Vijeću ministara BiH.

Čović kaže da ne vidi mogućnost da netko blokira ulazak SBB-a u Vijeće ministara BiH. S obzirom na suglasnost SDA i HDZ-a o tome, kaže da ga je na jučerašnjem sastanku u isto uvjerio i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS i lider PDP-a.

Ističe i da ga je Ivanić uvjerio u to da Savez za promjene, čija su okosnica SDS i PDP, nema ništa protiv ulaska SBB-a u Vijeće ministara.

– Iskreno, ja osobno nisam ni čuo da se gospodin Bosić (Mladen, op. a.) protivio ulasku SBB-a u Vijeće ministara, a kada sam razgovarao s gospodinom Ivanićem, vrlo jasno mi je kazao da takvog čina apsolutno nema. Ovime se apsolutno ne zadire u kapacitet koji ima SDS, odnosno druge stranke ispred drugog naroda. Bojim se da je netko stalno prijetio SNSD-om, ovim ili onim, ali smatram da nema političkog prostora za takve nazovimo ih prijetnje – zaključuje Čović./HMS/