Published On: Pon, ruj 29th, 2014

ČOVIĆ: Sada im ne valjaju strani diplomati, sada su trećerazredni

Neprihvatljiva je antizapadna kampanja koju pratimo ovih dana. Kako razumjeti ljude koji su do jučer prizivali strane diplomate i veleposlanstva da interveniraju, a danas na nerazuman način vrše napade na njih.

Nama se od istih ovih koji danas istupaju na jedan nerazuman način stalno govorilo da su stavovi koje oni zastupaju i stavovi ovih ili onih zapadnih država i međunarodnih organizacija… A sada im oni ne valjaju. Mislim da se radi o osjećaju ugroženosti u vezi s ovim izborima – stav je Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i kandidata Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za hrvatskog člana Predsjedništva BiH za Dnevni Avaz.

Izborni strah

Čović smatra da međunarodna zajednica ne smije ni izbliza imati utjecaj kakav je do sada imala. Bh. političari, ističe on, moraju „preuzeti odgovornost za svoju državu BiH, urediti je na najbolji način, otvoriti integracije u euroatlantske strukture“…

– Nije način, pogotovo ne u izbornoj kampanji i naročito ne od ljudi koji su funkcionirali na savezništvu s međunarodnim institucijama, da danas iste te institucije prozivaju i napadaju. Mi to nismo radili ni kad nam je bilo najgore – ističe on.

Kaže i da će, nakon izbora, biti i „nedopustivo i neprihvatljivo“ da kao partnere u vlasti „imate neke koji se kriju iza međunarodne zajednice kad im treba, a napadaju je kad im ne odgovara“.

– Neozbiljno bi bilo imati situaciju da od nekoga tražite i očekujete pomoć, a istovremeno ga napadate, nazivate „trećerazrednim“… Koalicije će odrediti građani, ali, programski, apsolutno je jasno da to nije program s kojim možemo dijeliti partnerstvo – ističe Čović.

Apsolutni favorit

On ne krije zadovoljstvo dosadašnjim tijekom kampanje i HNS smatra apsolutnim favoritom.

– Uvjeren sam da ćemo HNS i ja osobno dobiti više od 80 posto hrvatskih glasova. Istraživanja pokazuju da ne postoji sredina gdje Hrvati žive da naš odnos prema konkurentu nije bar četiri puta veći. Uvjeren sam da sam sljedeći hrvatski član Predsjedništva BiH – kaže Čović.

Najavljuje i da će HNS imati 12 izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

– Drago mi je da nailazimo na dobar prijem i kod Bošnjaka. Kažu mi da imamo gospodsku kampanju jer jasno kažemo šta želimo kada je BiH u pitanju, NATO i EU, ali i kulturna baština, jezik, TV kanal na hrvatskom jeziku… – ističe Čović.

Jedina relevantna je karta BiH

Čović najavljuje da će se HNS boriti za donošenje novog Ustava BiH i Izbornog zakona. Ponavlja stajalište da BiH treba urediti kao federaciju, s četiri federalne jedinice.

– Sjedišta jedinica trebaju biti u Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru, a Sarajevo treba biti distrikt. Želimo i kroz Ustav i kroz Izborni zakon osigurati da nitko drugome ne bira svoje predstavnike i da nitko nije diskriminiran. Nudimo i diskontinuitet teritorija, ali karte ne želim crtati. Za nas je jedina karta BiH i njene međunarodno priznate granice. To je okvir u kojem se dogovaramo. I nitko nikome kao većina ne može nametati volju jer su u dijelu BiH manjina – ističe Čović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare