ČOVIĆ: Sa SDA je puklo jer su izigrali Mostarski sporazum

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je izborni rezultat SNSD-a nezamjenjiv i da bi eventualno pravljene “vještačke vlasti” na razini BiH moglo dovesti do blokiranja procesa.

Čović je rekao da su za njega stvari jednostavne i da se, ako se stvarno želi naći rješenje i prilagoditi jezik s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, to može učiniti.

– To sam kao stav prenio i svojim sugovornicima. Rezultat koji je ostvario SNSD je nezamjenjiv – rekao je Čović i ponovio da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila 100.000 glasova više od drugih kandidata, a da Dodik ima većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da je moguće napraviti “vještačku vlast” ali da se boji da bi to dovelo do blokiranja procesa u trenuktu kada se iščekuje kandidatski status i da opet neće ništa funkcionirati.

– Mi želimo da nova vlast bude u stanju upućivati stotine zakona Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima gdje ćemo se ponašati kao koalicija – rekao je Čović za “Večernji list”.

On je naveo da mu je europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi rekao da jamče da će BiH do kraja godine imati kandidatski status ukoliko se formira Vlada Federacije BiH, Vijeće ministara, usvoji proračun i na dnevni red stave europski zakoni.

Čović je dodao da je sa SDA “puklo” jer je ova stranka izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice.

– Nije stalo samo na tome, nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora svjesno s njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama, što se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH – dodao je Čović./HMS/