Published On: Wed, Mar 29th, 2017

ČOVIĆ S WIGEMARKOM: Evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu, ali moramo zajedno raditi do izbora iduće godine

Nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, kazao je da parlamentarne većine u BiH nema, ali da se do narednih Izbora, 2018. godine, političari moraju potruditi da vlast, kako-tako, funkcionira, piše Hrvatski Medijski Servis.

Čović je kazao kako očekuje da se tijekom četvrtog mjeseca u Parlamentu BiH raspravlja o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Inicijativa koja će ići iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva će ići preko političkih opcija koje ja zastupam u Parlamentu BiH kada je u pitanju izborno zakonodavstvo. Nastojaćemo još jednom prije toga obaviti razgovor sa svim strankama i pozicije i opozicije i vjerujem da ćemo do kraja četvrtog mjeseca u Parlamentu imati dopune Izbornog zakona koje će regulirati bar minimum pitanja koja će osigurati da idući izborni ciklus bude onakav da se može implementirati u praksi”, kazao je Čović.

Dodao je sljedeće:

“Evidentno je da mi nemamo više parlamentarnu većinu, oko toga ne treba dvojiti i to ne treba upljepšavati. Ali isto tako je evidentno zvali mi ovo ovkvim ili onakvim jezikom, u našem izbornom zakonodavstvu ne postoji jasan jezik koji bi definirao status ove vlasti, da kažemo da je tehnički mandat, da kažemo da ova ili ona koncepcija, novih izbora nema prije desetog mjeseca iduće godine godine i ova vlast mora raditi.”

Čović je kazao i da sva pitanja koja se tiču te agende europskog puta BiH moraju biti izdvojene od neslaganja političara.

“Drugim riječima, te igre i ta nadmudrivanja koja imamo i vidjeli ste na Vijeću ministara bez obzira od koga da je ne bih špekulirao, morće se riješiti da priorotet ima naš europski put”, kazao je Čović.

I Čović i Wigemark kazali su kako BiH na svom europskom putu mora još aktivnije raditi.

Wigemark je podsjetio kako su svi predstavnici vodećih političkih stranaka ponovili svoje opredeljenje kako europski put BiH na neki način treba ostati izuzet od i dalje prisutnih političkih neslaganja u BiH.

“Dakle, ovaj europski put mora biti imun na neslaganja političara”, kazao je Wigemark. /HMS/