Published On: Čet, svi 25th, 2017

ČOVIĆ S VELEPOSLANIKOM RH: Izmjene izbornog zakona preduvijet nesmetane implementacije izbornih rezultata 2018.

Hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović susreo se s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijem.

Sugovornici su, kako prenosi HMS, razgovarali o aktuelnoj gospodarsko-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, bilateralnim odnosima dvije zemlje, te regionalnim prilikama.

Posebno su naglasili važnost unapređenja položaja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda unutar institucionalnih struktura BiH. U tom dijelu izuzetno važnom su ocijenjene nužne izmjene izbornog zakona, kako bi se osigurali svi preduvjeti za nesmetanu implementaciju rezultata općih izbora 2018. a time i političku stabilnost BiH. Složili su se kako to nije pravno-tehničko, već prvorazredno političko pitanje u odnosu na koje svi odgovorni politički subjekti pokazuju svoj odnos prema načelu konstitutivnosti, te ideji Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda.

Zato se upravo na polju izborne problematike testira spremnost za unapređenje unutarnjih društveno-političkih odnosa, vladavine prava, osnovnih ustavnih i općih demokratskih načela u BiH, te u pogledu europske opredijeljenosti BiH.

Dr. Čović je još jednom izrazio uvjerenje da će BiH u ovoj godini, unatoč tehničkim i političkim izazovima, realizirati kandidacijski status u skladu s master planom integriranja kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH, a da će na polju integracije u NATO napraviti potreban iskorak u pravcu ostvarivanja Akcijskog plana za članstvo.

Veleposlanik Del Vechio je izrazio punu političku i praktičnu podršku Republike Hrvatske naporima vlasti BiH u procesu integracije u EU, te uspješnom rješavanju svih unutarnjih pitanja koja predstavljaju prepreku na tom putu./HMS/