Published On: Sub, kol 31st, 2013

ČOVIĆ S RADONČIĆEM: Ne zna se što bi se dobilo ukidanjem Federacije BiH

MOSTAR – Nitko od lidera sedam najjačih stranaka u zemlji nije protiv principa da jedan narod drugom ne smije birati predstavnike u zakonodavnu i izvršnu vlast na svim razinama u BiH, kazao je danas u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH nakon sastanka s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Čović je izjavio kako lideri stranaka šestorke neće održati zajednički sastanak prije sastanka s tajnikom Europske komisije za proširenje Stefanom Fuleom koji će se održati 1. listopada u Bruxellesu.

-O glavnini pitanja koja stoje ispred nas, bez obzira govorimo li o provedbi presude Sejdić-Finci ili funkcioniranju vlasti, HDZ BiH i SBB imaju veoma visoku razinu usuglašenih stavova. Kako sad sve to provesti zajedno s drugim strankama, ostaje nam za vidjeti. Sve je u funkciji priprema našeg sastanka kojeg ćemo 1. listopada imati s tajnikom EK za proširenje Stefanom Fuleom, kazao je Čović.

Dodao je kako će lideri prije sastanka s Fuleom imati niz bilateralnih sastanaka te kako je ”to i mudrije jer tako možemo ubrzati  dogovor oko vojne imovine i sličnih pitanja”.

-Te su nam stvari zaista prioritet kako bismo neke druge odnose relaksirali.  Pitanje je što staviti na dnevni red sastanka šestorke ili sedmorke, o čemu razgovarati ako se nismo u stanju bilateralno približiti. Vrlo rado ću se odazvati na svaki sastanak, no sad je atmosfera takva da bi neuspjeli sastanak šestorke bio podvrgnut i ocjenama medija o neproduktivnosti. Želio bih da do 1. listopada napravimo jedan iskorak kako u Bruxellesu ne bismo vrijeđali funkcije koje obnašamo i svoju zemlju koju predstavljamo, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Dogovoreni princip za presudu Sejdić-Finci

Čović je naglasio kako nije dobio dojam da neki od lidera ne prihvaćaju ranije dogovoreni princip provedbe presude Sejdić-Finci da jedan narod drugom ne smije  birati predstavnike.

-Imao sam razgovore s Tihićem, s Lagumdžijom sam telefonski razgovarao a Dodik ovdje dolazi u četvrtak. Nitko još od mojih sugovornika nije odbacio spomenuti princip. Naprotiv, samo je problem kako to pretvoriti u izmjene Izbornoga zakona BiH i ustava. Ne može se u BiH nikad više birati u ime bilo kojeg naroda. Vidite šta se dešava oko Vlade FBiH samo zbog toga što tamo imamo nelegitimne predstavnike Hrvata. Od tri člana Predsjedništva isto nemamo ništa. Svaki odlazak na Generalnu skupštinu UN-a postavlja pitanje s kojim se nastupom tamo ide i može li se to usuglasiti. Naravno da ne može jer nemamo stavove tri naroda, rekao je Čović.

Radončić je, pak izjavio kako s Čovićem ima ”vrlo visok postotak suglasnosti o prioritetima ove zemlje”.

-Vrlo je važno da kad je u pitanju zakon o vojnoj imovini, ono što nije prošlo na Parlamentu BiH i dalje smatramo kao snažan kostur kojim uz male izmjene to pitanje može i treba biti riješeno. Time bismo otvorili i prostor za investiranje u BiH. Prvi nam je prioritet provedba presude Sejdić-Finci. To je pitanje komplicirano ne zbog SBB-a i HDZ-a, nego zbog niza okolnosti i političkih razlika koje o tom pitanju postoje, izjavio je Radončić te dodao kako je SBB čvrsta opozicija Vladi FBiH.

Nema interesa za vlast

-Mi smo sada opozicija i neovisno od parlamentarnih snaga više nemamo interesa eventualno sudjelovati u toj vladi prije izbora 2014. godine. To je odluka SBB-a koja vjerojatno korespondira sa stajalištima HDZ-a, rekao je Radončić.

Govoreći o svojoj nedavnoj izjavi kako bi trebalo ukinuti Federaciju, Čović je kazao kako je to bio njegov odgovor na pitanje treba li ugasiti županije.

-Na to sam pitanje odgovorio ‘zašto gasiti županije, ugasite Federaciju’. Iz te je rečenice proizišla inicijativa o gašenju FBiH. Federaciju zaista treba reorganizirati i to na način da dobijemo jednakopravnost tri naroda i racionalnost funkcioniranja entiteta. Različiti su načini kako doći do toga, kazao je Čović s čim se složio i Radončić.

Predsjednik SBB-a je rekao kako FBiH treba rekonstruirati i učiniti jeftinijom. Naglasio je, pak, kako je Federacija daytonska kategorija i ne može se tek tako ukinuti jer se ne zna što bi se onda dobilo.

Neefikasna koalicija SDP-a i SBB-a

-SBB je za rekonstrukciju Federacije  i to na osnovama preporuka ekspertne grupe. Što će na kraju biti ovisi o političkim strankama i ljudima koji imaju izborni legitimitet. Bošnjačko-hrvatski odnosi kao međunacionalni odnosi su temelj Federacije i dok god to ne riješimo na način da su svi zadovoljni, imat ćemo političke tenzije kojih je svakako previše, rekao je Radončić.

Također, predsjednik SBB-a je kazao i kako se koalicija SDP-a i SBB-a u Usnko-sanskoj županiji pokazala kao ”potpuno neefikasna iz prostog razloga što naš jedini ministar u toj vladi nije imao priliku da iskaže svoje kvalitete”.

-Kad sam svom ministru kazao da izađe iz te vlasti vidjelo se i što mislimo o Vladi USŽ koju vodi Hamdija Lipovača. Mi iz te vlade nismo izašli kako bismo pravili novu s SDA, niti je smisao otklona od SDP-a pridruživanje SDA-u, rekao je Radončić.

dnevno.ba