Published On: Uto, ruj 5th, 2017

ČOVIĆ S PLENKOVIĆEM U LIVNU: HEP bi trebao plaćati više za korištenje vode iz Buškog jezera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, s predsjedateljem Predsjedništva BiH  Draganom Čovićem, predsjedateljicom Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine BiH  Borjanom  Krišto, državnim  tajnikom  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonkom  Milasom, državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravkom  Bušić i  drugim  uglednicima s političke scene BiH i RH, posjetio je Livno, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Tom prilikom održan je sastanak s predstavnicima Općine Livno, livanjskim načelnikom Lukom Čelanom, predsjednikom Vlade HBŽ Ivanom Jozićem, te ministrima u Vladi.

U Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu visoki hrvatski dužnosnici uvjerili su se u rezultate radova rekonstrukcije dotrajalog krovišta za koje je Hrvatska Vlada, kako navodi Radio Livno, prije dvije godine donirala sredstva u vrijednosti od 600 000 kuna.

Rekonstrukcija je uspješno izvedena i slijedi nastavak projekta, uređenje potkrovlja,  za koji je ponovno školi donirano 450 000 kuna putem natječaja Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

”Nakon posjete Žepču, Tuzli i Orašju, zadovoljstvo mi je danas ovdje u Hercegbosanskoj županiji, a potom u Širokom Brijegu i večeras u Mostaru, po sedmi put biti kao predsjednik Vlade RH u Bosni i Hercegovini. Ta činjenica potvrđuje da je BiH naša najvažnija prijateljska susjedna država s kojom želimo unaprijediti gospodarsku suradnju i politički dijalog, ali isto tako i kao odgovorna država želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH. Kontinuirano objavljujemo natječaje za brojne projekte Hrvata izvan RH, poput potpore livanjskoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu, kako bismo omogućili razvoj i ostanak Hrvata u BiH, kazao je premijer Hrvatske.

Naglasio je kako će se ustrajati na rješavanju problema i pitanja graničnog prijelaza Kamensko, zbog čega, kako navodi Radio Livno, ponajviše  ”pati” plasman brenda kao što je livanjski sir. Na novinarsko pitanje o Pelješkom mostu Plenković je potvrdio kako ne vidi problem jer će se most graditi na hrvatskom teritoriju.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr Dragan Čović osvrnuo se na pitanje korištenja vode Buškog jezera za Hrvatsku elektroprivredu:

”Površina koja se nalazi pod ovom akumulacijom je veća od svih akumulacija u BiH zajedno. Kad znamo koji se iznosi izdvajaju za Ramsko, Jablaničko i ostala jezera jasno je da će se morati napraviti određena promjena u suradnji s Elektroprivredom RH koji će ovih dana dobiti novi management, da se napravi korektna kalkulacija, kazao je Čović.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan naglasio je kako Općina Livno i Općina Tomislavgrad dobiju od naknade HEP-a do milijun i pol KM, a iskoristivost od strane HEP-a je višestruko veća.

Plenković u Širokom Brijegu i Mostaru

17. 50 Hrvatski premijer nakon Livna boravio je u Širokom Brijegu gdje je posjetio Franjevački samostan i galeriju te se susresto s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, o čemu HMS priprema poseban izvještaj.

U 18 sati predviđen ppremijer Hrvatske stiže u Mostar gdje će sudjelovati u otvorenju Doma za siromašne studente i Pučke kuhinje Dompes, koju grade franjevci, te potom na svečanoj akademiji povodom 100. godišnjice akcije fra Didaka Buntića koji je 17.000 djece spasio od gladi odvozeći ih za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata iz Hercegovine u Slavoniju.

Za sutra je predviđen posjet Dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH te obilazak Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare