Published On: Uto, lis 20th, 2020

Čović s Nelsonom: Nužno provesti dogovor o Izbornom zakonu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, NJ.E. Ericom Nelsonom. Sastanku su nazočile i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i zamjenica veleposlanika SAD-a u BiH Ellen Germain.

Dužnosnici su razgovarali o lokalnim izborima, političkim prilikama, euroatlantskim integracijama i ekonomskoj situaciji.

Govoreći o političkoj situaciji, Čović nužnim je istaknuo realizaciju dogovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, rekavši da ostvareni konsenzus ne smije biti zanemaren. Istodobno je naglašena važnost Lokalnih izbora za izgradnju snažne demokracije i puta ka EU.

Lokalni izbori moraju reflektirati neovisnu političku opredijeljenost svih konstitutivnih naroda – izjavio je Čović, ističući važnost legitimnosti političkih predstavnika na svim razinama vlasti. Naglasio je i stav hrvatskih dužnosnika o izdvajanju Mostara iz izbornog procesa.

Uvažavajući činjenicu da je novi zamah osobito važan za ostvarenje napretka ka članstvu BiH u Europskoj uniji i NATO-u, hrvatski politički dužnosnici nastavljaju rad na intenziviranju euroatlantske perspektive.

Istaknuta je i pomoć koju su Sjedinjene Američke Države iskazale BiH u nadvladavanju posljedica COVID-19. Tom prilikom, dužnosnici su iskazali uvjerenje u daljnju suradnju na unaprjeđenju dugoročnog razvoja i stabilnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz HDZ-a BiH.