Published On: Sri, ruj 27th, 2017

ČOVIĆ S ČELNICIMA FBiH: Smiriti političke odnose i ispuniti ključne dijelove Reformske agende

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, u okviru plana obilaska svih razina vlasti u BiH, susreo se s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, u Uredu predsjednika F BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Jedna od tema sastanka bilo je funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH.

Sugovornici su se složili kako je neophodno usuglasiti stavove partnera u vlasti, razgovorom i otvorenim dijalogom. Također je od iznimne važnosti nastavak rada na Reformskoj agendi, kako bi se što prije ispunili svi uvjeti za dobijanje kandidacijskog statusa za članstvo u Europsku uniju.

Čović s Novalićem i Miličević

U zgradi Vlade Federacije danas je održan i sastanak između premijera FBiH Fadila Novalića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Novalić nakon sastanka kazao je da su se razmijenila mišljenja o onome što su glavni problemi u radu Vlade FBiH i na relaciji prema oba Parlamenta.

“Sa druge strane gospodin Čovic nas je upoznao što su to glavna sidrišta nove politike koja je izražena od strane Bruxellesa i Washingtona”, kazao je Novalić.

Dodao je je bilo govora o prioritetnim reformskim zakonima.

“Zakon o doprinosima, dohotku, tri socijalna MIO i dva braniteljska zakona, tri infrastrukturna projekta projekt termoelektrane, putevi koji su vezani za trošarine i putevi koji nisu vezani za trošarine, uključujući i borbu protiv korupcije, reforma javne uprave, zakon o državnoj službi”,naveo je Novalić.

“Gospodin Čović nam je rekao da su ti naši interni prioriteti u skladu s europskim putem. Glavno pitanje koje je došlo od strane predsjednika Čovića je pitanje trošarina i pitanje proračuna, koje se tiče nas oba entiteta i države, plus upitnik koji je potreban. Te tri točke su najvažnije u naredna tri mjeseca”, dodao je Novalić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da se razgovaralo o ključnim temama koje su ispred nas, a koje mogu promjeniti odnos prema BiH kada je u pitanju naša vanjska politika, prije svega euroatlantski put.

“S druge strane obveze koje smo ovih dana nekoliko puta usuglašavali s predstavnicima EU i s glavnim tajnikom NATO saveza, kojeg ćemo posjetiti u narednih 15-20 dana, stoje na tome da mi moramo napraviti uz dobru volju i jednoj i drugih, da nam otvore ta vrata a mi moramo promjene napraviti u BiH. Siguran sam da ću idući tjedan razgovarati kada je u pitanju zakonodavna vlast, da primarno u Federaciji završimo stvari koje mislim da držimo u potpunosti u rukama, samo treba malo političke volje”, rekao je Čović

Ja sam ohrabren da možemo imati Nacrt proračuna vrlo brzo, da možemo što se tiče Federacije dati doprinos, a ovaj dio trošarina također ide svojim tempom, u onoj mjeri koliko je do Federacije i mislim da tu čak nema nijedno otvoreno pitanje – kazao je predsjedavajući Čović.

Napomenuo je da bi time sigurno ostvarili jedan pozitivan ambijent suradnje izvršne i zakonodavne vlasti kada je u pitanju FBiH te da  vjeruje da će se to uspostaviti, i da se ključni dijelove agende usklade, te da time se pošalje pozitivna poruka.

Da bi se to dogodilo moramo smiriti odnose na političkoj sceni BiH na svim razinama, dodaje.

“Nemojte se iznenaditi što ću ovih dana imati mnogo obilazaka gdje procjenjujemo da nam je potrebna viša razina komunikacije”, zaključio je Čović

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>