Published On: Pon, stu 19th, 2018

ČOVIĆ: Razgovarat ćemo sa svima koji su ustavni patrioti. Ostale patriotizme slobodno neka nose svojoj kući

Kako kaže, za srpski narod očito je ko su legitimni politički predstavnici. Istaknuo je da za njega ne postoje koalicije, već partnerstva, kako na nivou države BiH tako i na nivou FBiH i kantona.

Kako kaže, izborni rezultat će se implementirati ondje gdje se mogu implementirati posebno podvlačeći da postoji problem s izborom domova naroda gdje je trenutno nemoguće izvršiti implementaciju.

“Mi smo sa SNSD-om završili razgovore. I dalje ostajemo u kontaktu. Obavio sam razgovore s nekim kolegama iz FBiH, ali bez medija. Za nivo kantona će pregovarati kantonalni nivoi”, rekao je Čović.

Što se tiče BiH i FBiH, Čović je kazao da HDZ BiH zna tko će biti u Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da je već poznato ko će iz SNSD-a biti na tom mjestu.

Jedino se ne zna tko će biti predstavnici bošnjačkog naroda.

“Moguće je da novo Vijeće ministara BiH dobijemo do kraja ove godine. Neće se puno kasniti. Ja jedino vidim probleme u uspostavi domova naroda”, kazao je Čović.

Istaknuo je da su sve stranke potencijalni partneri HDZ-a za formiranje vlasti i da HDZ neće nikoga izričito odbijati. Kako kaže, važno je da taj politički subjekt bude partner u procesu provođenja reformi.

“U subotu sam se susreo s Fahrudinom Radončićem u restoranu. Bio je sastanak. Vi znate kako su napravljene grupacije gore, ja ne bih o tome raspravljao. Onaj tko želi ubrzan evropski put i MAP, za mene može biti partner”, rekao je Čović.

Nije htio iznijeti šta je konkretno dogovorio s Radončićem na sastanku o formiranju vlasti ističući da je dogovoreno da se ne izlazi u javnost s tim informacijama.

Kao prioritet je naveo izmjene izbornog zakonodavstva i implementaciju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Čović je rekao da njega ne zanima da “uđe u vlast samo da bi se ušlo u vlast”.

Najavio je da će ovog tjedna razgovarati i s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te da u ovom trenutku nema nikakvih trojnih sastanaka.

Sve je pozvao da se vode ustavnim patriotizmom, a da sve ostale oblike patriotizma “nose svojoj kući”.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare