Čović razgovarao s Jerlagićem: Stranka za BiH zainteresirana za ulazak u vlast

Dragan Čović, lider HDZ BiH, potvrdio je nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, da je u Sarajevu razgovarao prije toga s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH.

“Sastanak je održan uz suglasnost i znanje Izetbegovića”, precizirao je Čović i dodao da će Vlada FBiH u narednom razdoblju, do uspostavljanja nove parlamentarne većine, u parlament ići samo sa reformskim zakonima, za koje je Demokratska fronta ranije rekla da će ih podržati, prenose Nezavisne novine.

Na novinarski upit o kojim još strankama razmišlja kao potencijalnim partnerima u novoj parlamentarnoj većini, Čović je naveo da je to za njega trenutno SBiH. Dodao je da bi, prema njegovom mišljenju, kvalitetan partner u vlasti bio SBB BiH, ali je, kako je podsjetio, već od ranije poznat stav Fahrudina Radončića, lidera SBB-a o ponudi za ulazak u vlast. No, Čović je izrazio nadu da bi se u neko dogledno vrijeme u tom pogledu nešto moglo promijeniti.

Lider HDZ-a istaknuo je da će se pregovori sa SBiH nastaviti, a naredni susret s predstavnicima te stranke imat će Izetbegović. Čović je, također, novinarima izjavio da su on i Izetbegović danas imali sastanak s pravnim zastupnicima Nasera Orića, predvođenim odvjetnicom Vasvijom Vidović, s kojima je razgovarano o načinima kako da se učini sve s razina državnih institucija da se, kako je rekao, jedan državljanin BiH vrati u svoju zemlju.

Podsjetimo, Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH nakon sastanka s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, kazao je kako je Stranka za BiH zainteresirana za partnerstvo u vlasti, ali kada kadrovi DF-a potpuno napuste funkcije uključujući i potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Predsjednik Stranke za BiH kazao je da je na sastanku s Čovićem bilo razgovora i o ulasku nekih drugih stranaka u vlast ali nije imenovao kojih.

Kazao je samo da su to stranke koje bi zajedno s HDZ-om i SDA te sa SBiH imale više od 52 zastupnika ili čak 55 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Jerlagić je kazao da će pregovori o ulasku u vlast biti nastavljeni s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem./HMS/