Published On: Thu, Aug 20th, 2015

Čović , Radončić i Dodik o reformama sutra u Mostaru

Na današnjem druženju s novinarima predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je susrete s Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.
Čović je rekao da s Dodikom ne bi trebao razgovarati o ulasku SNSD-a u vlast na razini FBiH i Vijeću ministara BiH.
On je naglasio da će sastanak s Dodikom iskoristiti za jačanje prijateljskih i korektnih odnosa pred predstojeće važne reforme, javljaju sarajevski mediji.
Čović je u narednom razdoblju najavio nastavak razgovora o formiranju stabilne većine u FBiH koja ne bi bila na klimavim nogama.
Vjerovatno će sastanak s predsjednikom SBB-a biti na tragu stalnih Čovićevih najava da je za stabilnu vlast u FBiH potreban ulazak SBB-a.
Od teških političkih reformi Čović je najavio izmjenu Izbornog zakona BiH jer su za listopad sljedeće godine planirani lokalni izbori.
Prije sastanaka s Dodikom i Radončićem Čović je najavio sastanak s Bakirom Izetbegovićem s kojim će razgovarati o formiranju nove koalicije u FBiH, ali io formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Od vanjskopolitičkih aktivnosti Čović je najavio konferenciju u Beču, potpisivanje sporazuma o granici s Crnom Gorom, sastanak s najvišim dužnosnicima EU, ali i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.