Published On: Pet, tra 2nd, 2021

ČOVIĆ: Potpuna podrška stavovima američkog državnog tajnika Blinkena

Sjedinjene Američke Države su, uz Europsku uniju, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji. Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika, gospodina Anthonyja Blinkena koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme, izjavio je predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Njegove izjave, naglasio je Čović, uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je, dodao je, istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći.

-Implementacijom ključnih odredbi u predmetima “Ljubić” i “Sejdić i Finci” mi započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi. Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, naveo je Čović u pisanoj izjavi medijima, te naglasio:

-Prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani. To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja.”

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH je naglasio kako je “legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, temeljno ljudsko i demokratsko pravo.

-I to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine, naveo je predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović./HMS/