Čović: Postigli smo puni učinak u predstavljanju vanjske politike BiH

Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i svim pratećim događajima na kojima smo sudjelovali postigli smo puni učinak kada je u pitanju predstavljanje Bosne i Hercegovine i njene vanjske politike – izjavio je za Fenu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon današnjeg obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a.

Čović ističe da je u dobrom terminu obraćanja, koje je trajalo petnaestak minuta, poslao ključne poruke o poziciji BiH u vođenju vanjske politike naše države prema kriznim žarištima u svijetu.

– Vrlo jasno smo se priključili inicijativi za reformu Ujedinjenih naroda. Naša želja je bila naglasiti i poziciju BiH kada su u pitanju mirovne misije, uloga žena u bh. društvu, značaj mladih za održivost ovih prostora, naš europski put. Vrlo precizno smo naglasili da početkom iduće godine možemo očekivati kandidacijski status za EU – kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH koji predvodi državno izaslanstvo u New Yorku.

On će večeras nazočiti i posebnoj večeri koju visoki europski dužnosnici Donald Tusk, Federica Mogherini i Johannes Hahn organiziraju za predsjednike država i vlada naše regije. Time se nastavlja niz susreta koje Čović i bh. izaslanstvo imaju ovih dana.

-Treba pojačati našu vanjskopolitičku poziciju i unutarnju stabilnost, a ja sam u svim susretima želio naglasiti i ono što je trenutna problematika u BiH, a to je blagi zastoj koji moramo prevladati vezano za izborno zakonodavstvo, potrebu da sve što ima jedan konstitutivni narod imaju i drugi. To je standard ponašanja da bi se BiH stabilizirala i u tome očekujemo i pomoć međunarodnih institucija da sukladno odlukama Ustavnog suda iziđemo iz ove krize – ističe Čović.

Prije povratka iz New Yorka Čovića očekuju nastupni susreti s generalnim tajnikom UN-a, Antoniom Guterresom  predsjednikom Generalne skupštine Miroslavom Lajčakom i brojni drugi razgovori.

Ocjenjujući govor američkog predsjednika Donalda Trumpa na Generalnoj skupštini UN-a, koji je izazvao brojne polemike i komentare, Čović kaže da je riječ o jednom dugom i snažnom govoru u kojem je sadržano puno toga. On izdvaja nekoliko ključnih poruka.

-Jedna je da je naglasio značaj američke nacije u ekonomskom i vojnom smislu u svijetu. Drugo je odnos prema UN-u. Predsjednik Trump je još prvog dana iskazao jasnu potporu novom generalnom tajniku na svekolikom reformiranju UN-a. Ta reforma dugo traje, ali se na tome do sada nije mnogo uradilo. Treće je pitanje sigurnosti u svijetu, gdje je poslao snažne poruke kada je u pitanju odnos prema Sjevernoj Koreji, ali i odnos prema ISIL-u i globalnom terorizmu s jasnim nabrajanjem država koje u tome mogu pomoći – kaže Čović.

Kontroverzi će, dodaje, sigurno biti, kao i onih koji razmišljaju na jedan ili drugi način o tome kakve su poruke poslane.

-Kada sam se na njegovom prijemu sreo i pozdravio s predsjednikom Trumpom on je izgledao potpuno sretan da je poslao jednu snažnu poruku prije svega američkom narodu, a i svima onima koji to kao partneri prate iz svijeta. Zanimljivo je da je neke stvari potpuno prešutio. Neke redovite sukobljene prostore je ostavio postrani, što je vjerojatno dio taktike ili strategije u vođenju vanjske politike SAD-a – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u razgovoru za Fenu.