Published On: Wed, Jun 19th, 2013

ČOVIĆ: Poraz bošnjačke, ali i hrvatske politike u gruboj igri sa BiH

Pokušaj izvođenja građana na ulice zbog teškog ekonomskog, socijalnog i svakog drugog stanja i nezadovljstva određenim politikama u BiH kako od domaćih, tako i međunarodnih čimbenika ne mogu, niti će dati rezultate, rekao je Srni predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Čović je naglasio kako se bez političke osnove teško može razgovarati o ekonomskim pitanjima.

Podsjećajući kako na nekim razinama vlasti već tri godine nema Hrvata, koji su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, Čović je rekao da oni koji su se grubo poigrali s BiH danas peru ruke od toga, jer su željeli kratkoročno profitirati.

Ocjenivši kako je to poraz bošnjačke, ali i hrvatske politike, Čović je istakao da se BiH ne može ozbiljno baviti socijalno-ekonomskim pitanjima sve dok ne riješi politička.

“Hrvatski narod je konstitutivan i suveren u BiH i bez njegove legitimne volje neće se moći u budućnost. Zbog toga ovih dana vodimo intenzivne razgovore s predstavnicima bošnjačkih, ali i srpskih stranaka da vidimo što uraditi”, naveo je on.
Intenzivni razgovori s bošnjačkim strankama o hrvatskom pitanju

Čović kaže kako do narednih izbora ima još godinu dana, ali oni sigurno neće biti prijevremeni, kako su predlagale neke stranke.

“Zbog sustava koji danas imamo na razini BiH i Izbornog zakona postavlja se pitanje kako i kada organizirati izbore, a cijelu situaciju usložnjava i presuda suda u Strasbourgu”, rekao je on.

Čović je najavio kako će ovih dana voditi još jedan serijal razgovora, prije svega sa svim bošnjačkim strankama, kako bi se pokušalo riješiti hrvatsko pitanje u BiH, bez čega, kako je naglasio, nema promjene sadašnjeg stanja.

“Naravno kako HDZ ne želi posebnu odgovornost ako ne dijeli sustav funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti, posebno zato što se približavaju izbori i svi pokušavaju profitirati”, istakao je on.

Čović je najavio i mogućnost skorašnjeg sastanka “šestorke” i dodao da “četvorka” ne daje rezulatate, te da bi razloge trebalo analizirati i jasno priznati da li je “četvorka” u stanju nešto uraditi ili ne.
Bez normalnih uvjeta nećemo biti dio bilo kakvih projekata

“Dok se ne steknu normalni uvjeti nećemo biti dio bilo kakvih projekata koje osmišljava politička elita u BiH i izvan nje, bez obzira tko se krije iza takvih procesa uz svo razumijevanje onih koji su ogorčeni načinom na koji se vodi politika u BiH”, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Govoreći o prosvjedima i talačkoj krizi u zgradi institucija BiH, Čović je rekao kako je evidentno da je sve ispolitizirano iu ovom trenutku nisu stvoreni uvjeti da se hrvatski predstavnici vrate u Sarajevo.

“Kriza se pokušala i uspjela prenijeti na razinu BiH i činjenica je da se ne zna kada će parlament BiH zasjedati jasno odslikava dimenzije te krize”, naglasio je on.

Čović kaže da se na takav način neće riješiti nijedno pitanje u BiH. “Oni koji misle da na takav način mogu uvjetovati danas jedno pitanje, sutra drugo, pa treće, a ima ih stotine ispred nas, treba znati da to nije put”, konatatirao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, u BiH se mora stvoriti ambijent da ima što manje razloga da građani budu na ulici, mada, kako kaže, objektivno govoreći, imaju povod za to, s obzirom da izvršna i zakonodavna vlast u jednom entitetu – FBiH ne funkcionira.

On je dodao kako je u BiH, a posebno u FBiH, politička kriza, koja za sebe neminovno veže i ekonomsku, već odavno dosegla vrhunac.

“Ukoliko se brzo nešto ne uradi doći će do produbljivanja kriznih područja iu politici iu ekonomiji, jer je jedno neodvojivo od drugog”, upozorio je Čović.

Stvar je procjene, kaže on, hoće li to “dno izdržljivosti” doći za pet, šest mjeseci ili godinu dana, ali je činjenica da se hitno mora nešto uraditi i pronaći jasan instrumentarij kako zaštiti građane.

“Jedan dio se amortizira zbog ekonomske krize na svjetskom nivou, ali to može biti mala utjeha, jer mi zbog političkih odnosa nemamo instrumenata kojima bi se suprostavili toj krizi”, ocijenio je Čović.
Srna / Dnevnik.ba